Muzika Isidore Žebeljan na evropskim podijumima

Danijel Roulend, prvi violinista čuvenog Brodski kvarteta iz Londona, organizovao je krajem avgusta deseti po redu Stift-festival, međunarodni festival kamerne muzike, muzičku manifestaciju čiji je on osnivač i umetnički direktor.

Izvor: B92

Petak, 12.09.2014.

12:15

Default images

Festival je održan u srednjovekovnoj crkvi Stift, sagrađenoj u 14. veku, nedaleko od gradića Oldenzal u Holandiji. Na festivalu su nastupili vodeći evropski solisti i kamerni muzičari, među kojima i Brodski kvartet.

Povodom desetogodišnjeg jubileja svog festivala Danijel Roulend je od Isidore Žebeljan naručio kompoziciju za violinu i klavir, koja je dobila naslov Zujte strune, pesma i igra (sa Čarobnom frulom u pozadini), i koju je on sa velikim uspehom premijerno izveo 30. avgusta, zajedno sa pijanistkinjom Natašom Kudrickom. Inače, Brodski kvartet i mecosopran Lore Liksenberg izveli su proteklog proleća kompoziciju Isidore Žebeljan Kad je Bog stvarao Dubrovnik na festivalima i koncertima u Londonu, Deriju, Jerusalimu i Nikoziji.

Istoga dana, 30. avgusta, u dvorani Splendor u Amsterdamu, na tradicionalnom festivalu umetnosti Autmarkt, kojim se otvara nova umetnička sezona u tom gradu, Ejslin Kejsi, solo oboistkinja Filharmonijskog orkestra Holandskog radija, i naša violinistkinja Julija Hartig izveli su kompoziciju Čudo u Šarganu Isidore Žebeljan.

Dan kasnije, 31. avgusta, u Gelzenkirhenu, u Nemačkoj, na gala-koncertu povodom otvaranja nove operske sezone, u prepunoj Velikoj sali operske kuće Muziektheater im Revier, izveden je ciklus solo pesama za glas i orkestar Isidore Žebeljan Rukoveti. Solistkinje su bile Noriko Ogava-Jatake i Alfija Kamalova, a Novom filharmonijom Vestfalije dirigovao je finski dirigent Valteri Rauhalami. Poseban kuriozitet ovog koncerta bila je Isidora Žebeljan, koja je svirala deonicu solo klavira u orkestru. Publika je burnim ovacijama pozdravila našu kompozitorku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: