“Leteći Holanđanin“ posle 36 godina u NP

Posle 36 godina opera “Leteći Holanđanin“ Riharda Vagnera premijerno će biti izvedena na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u ponedeljak, 23. decembra.

Izvor: B92

Nedelja, 15.12.2013.

15:51

Default images

U susret ovoj važnoj premijeri Direkcija Opere Narodnog pozorišta organizovala je na sceni "Raša Plaović" prvi put javno predstavljanje remek dela slavnog nemačkog kompozitora za predstavnike medija i ljubitelje operske umetnosti pod nazivom "U susret premijeri".

U izjavi Tanjugu, reditelj Vagnerove opere Dejan Miladinović rekao je da je ovo četvrta režija "Letećeg Holanđanina" u njegovoj rediteljskoj karijeri.

Počeo je da "plovi", kako je rekao, sa njim još 1994.godine u Operi u Davosu u SAD, zatim u Milvokiju i Njujorku 2003. godine gde je Društvo ljubitelja Vagnera, koje svake godine organizuje festival proglasilo njegovu režiju i scenografiju za jednu od tri najbolje verzije "Letećeg Holanđanina" u SAD.

O rediteljskoj postavci romantične opere u tri čina u Narodnom pozorištu kaže da je ono što muzičari nazivaju "varijacije na temu", navodeći da je koristio razne izmene koje je omogućio razvoj tehnologije, što ranije u SAD nije mogao.

"Koristio sam video inserte, specijalne projekcije, drugačije svetlo i mizanscen, mnoge stvari su drugačije ali dve osnovne stvari ostale su iste, a to je jednostavnost i preciznost predstave, koristim samo morsku palubu i jedno jedro na razne načine", rekao je reditelj.

To upravo čini dinamiku predstave i interakcija likova, rekao je Miladinović i dodao da je podela izvanredna, interpretatori su izuzetno muzikalni i bili su vrlo spremni da prihvate ideje koje je ponudio.

"Predstava je izuzetno snažna zahvaljući Orkestru nacionalnog teatra i dirigentu Dejanu Saviću, koji uzdižu na nivo dostojan Vagnera, mislim da ćemo sa ovim ''Letećim Holanđaninom'' mirno, spokojno i pobedonosno uploviti u premijeru", ocenio je Miladinović, koji izuzetno voli Vagnerovu muziku.

Dirigent Savić na pitanje zašto se Vagnerov "Leteći Holanđanin" postavlja posle gotovo četiri decenije odsustva sa repertoara nacionalnog teatra odgovorio pitanjem: "A zašto da ne, Vagner je stvaralac, koji mora da ima mesto u svakoj ozbiljnoj operskoj kući".

Ove godine je 200 godišnjica rođenja Verdija i Vagnera, još proletos Opera Narodnog pozorišta izvela je "Aidu", sada je red na Vagnera koji prema oceni Savića predstavlja celu jednu epohu, stil i novu estetiku, koji je jako mnogo uticao na Verdija, onoliko koliko i Verdi na njega.

"To su dva kompozitora, koja su se fantastično dopunjavala i zahvaljujući čijem prožimanju je naša operska litearatura tako bogata i raznovrsna", istakao je Savić.

Operski prvak Miodrag Jovanović, tumač glavne uloge, Holanđanina, prvi put peva Vagnera kao i svi ostali učesnici u predstavi.

On je rekao da je za njega Vagnerova muzika neopravdano bila nezastupljena na seni nacionalnog teatra svih ovih decenija.

"To je veliko muzičko delo, opersko, dramsko koje je iz meni potpuno nepoznatih razloga bilo zapostavljeno, možda je to lažna slika koja prati Vagnerova dela da je kompozitor koji je komponovao za naciste mada svi dobro znamo da je živeo i radio gotovo čitav vek pre nego što su se oni pojavili, predrasuda je i da njegova muzika traži atletske sposobnosti pevača, da je teška za razumevanje", rekao je Jovanović.

On se ne slaže sa takvim mišljenjima, Vagnerovu muziku je davno zavoleo još u krugu porodice, ali nije bilo prilike da se kao pevač njom bavi do sada.

"Ideja o novoj postavci Vagnera vezana je za 200 godišnjicu njegovog rođenja, rođenje Verdija je uspešno obeleženo premijerom ''Aide'', sada radimo ono što su već svi veliki operski teatri u svetu uradili, postavku jednog Vagnerovog dela", rekao je Jovanović.

Vagnerov "Leteći Holanđanin" u Narodnom pozorištu prvi put je izeveden pre 90 godina, a od 1923. do 1963. godine premijerno je izveden pet puta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: