Bez njih svet više nije isti

U godini na izmaku svet su napustili brojni umetnici, ostavljajući za sobom bogato stvaralaštvo koje je obeležilo umetnost XX i XXI veka. Ovom prilikom prisećamo se samo nekih od njih...

Izvor: Izvor: Tanjug/B92

Sreda, 26.12.2012.

19:19

Default images

Legendarna soul pevačica Eta Džejms napustila je svet krajem januara, nakon duge borbe sa leukemijom. Jedan od najboljih ženskih vokala u popularnoj muzici, inspiracija mnogim današnjim zvezdama, bila je među prvima koji su povezali crnačku i muzičku tradiciju belaca u SAD, ostavljajući za sobom niz hitova, a među njima se izdvaja balada „At Last“.

Jedna od najboljih pevačica svih vremena koja je uspela i u glumačkim vodama - Vitni Hjuston tragično je preminula dan pre dodele prestižnih muzičkih nagrada Gremi. Sahranjena je uz zvuke pesme „Grateful day“ i u društvu 1.500 poštovalaca koji su tom činu prisustvovali uz posebnu pozivnicu. Njen partner u kultnom filmu „Telohranitelj“ Kevin Kostner rekao je opraštajući se: „Ti nisi bila dobra, bila si odlična, svet te je voleo.“ Jedan od najslavnijih arhitekata dvadesetog veka Oskar Nimajer, koji je projektovao neke od najpoznatijih građevina našeg vremena, preminuo je početkom decembra u bolnici u Riju, deset dana pre svog 105. rođendana.

Francuska glumica Ani Žirardo umrla je u 79. godini, u bolnici u Parizu. Žirardo je bila jedna od najpopularnijih glumica sedamdesetih godina, proslavivši se u filmovima Marka Fererija, Kloda Leluša i Andrea Kajata. Leluš je u njoj video „možda najveću francusku glumicu u posleratnom periodu“.

Slavna pevačica Čavela Vargas preminula je sredinom leta u 93. godini. Ostala je upamćena kao zvezda koja je prkosila polnim stereotipima i postala je jedna od najpoznatijih pevačica Meksika.

Legendarni pisac naučne fantastike i autor knjige „Farenhajt 451“ po kojoj je snimljen istoimeni filmski hit, Rej Bredberi, "preminuo je danas u 91. godini", potvrdila je 5. juna njegova porodica. Slavni američki džez pijanista i kompozitor Dejv Brubek, čije se kompozicije „Take Five“ i „Blue Rondo a la Turk“ smatraju klasicima tog žanra, preminuo je u 92. godini.

Svet su ove godine napustila i dvojica muzičara koji su dali doprinos osnivanju bendova značajnih za popularnu muziku XX veka. Adam Jauk, poznatiji kao MCA, jedan od osnivača sastava „ Beastie Boys” preminuo je početkom maja u 47. godini života. Nedugo zatim preminuo je i Robin Gib, jedan od osnivača kultnog sastava „ Bee Gees“, nakon duge bolesti.

Glumac Majkl Klark Dankan preminuo je početkom septembra u losanđeleskoj bolnici. Iako je ostvario svega nekoliko filmskih uloga, u istoriju kinematografije ušao je igrajući zatvorenika u kultnom filmu „Zelena milja“.

Čuvena američka pevačica, disko diva Dona Samer koje je za sobom ostavila hitove „Hot Stuff“ i „I Feel Love“ preminula je u maju u svojoj 63 godini, posle duge i teške borbe sa rakom. Srpska vajarka Olga Jančić preminula je 25. oktobra u Beogradu u 84. godini. Ona je, kako ocenjuju poznavaoci, izgradila autentični svet jedinstven u srpskom i jugoslovenskom vajarstvu.

Sredinom oktobra, posle duge i teške bolesti preminuo je u 56. godini Branko Črnac-Tusta, frontmen legendarnih KUD Idijota koji su svojom muzikom obeležili prostore bivše Jugoslavije.

Prvakinja Narodnog pozorišta u Beogradu Ksenija Jovanović umrla je u 84. godini. Rođena Sarajka ostvarila se na pozorišnim daskama ali i na velikom platnu.

Zlata Petković, koja će ostati upamćena po ulozi Marije iz serije „Otpisani“, umrla je u 58. godini. Bila je tinejdž misica nekadašnje Jugoslavije, a kasnije i zvanično najlepša Jugoslovenka na Izboru za mis sveta u Londonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: