Novi Bond krenuo da osvaja svet

U utorak uveče (23. 10) u londonskom Rojal Albert holu održana je gala svetska premijera 23. filma o Džejmsu Bondu, „Skyfall” kojoj je prisustovao i princ Čarls.

Izvor: B92

Sreda, 24.10.2012.

10:57

Default images

„Nikada još nisam prisustvovao ovakvoj premijeri, ovo je nestvarno”, rekao je Krejg, dodavši da je „neverovatno ponosan” što ponovo tumači Bonda.

„Skyfall” je spojio Danijela Krejga (treći put u ulozi Bonda) i Sema Mendesa, koji se prvi put okušao kao reditelj ovog serijala.

Mendes kaže da je snimanje filma bilo veoma napeto iskustvo. „Dobio sam u ruke nešto što je javno vlasništvo i morao sam pažljivo da brinem o njemu. Ne možete da prihvatite režiju jednog filma o Bondu ako niste spremni da se nosite sa pritiskom i očekivanjima brojne publike”.

Kreatori filma „Skyfall” nastojali su da naprave uspešnu kombinaciju proverenih vrednosti koje su poslednjih 50 godina donosile uspeh agentu 007 i modernih karakteristika kako bi super špijun bio relevantan i u svetu posle Hladnog rata.

„Bond je bio proizvod nekog drugog vremena, ali nadam se da će film pokazati kako se on dobro snalazi i danas, kada se mnogo toga promenilo od 'Dr Noa'”, kaže Mendes, koji je ranije izjavio da mu je kao inspiracija poslužila trilogija o Betmenu Kristofera Nolana.

 

Film treba da odgovori na pitanja o značaju britanske obaveštajne službe MI6 i agentu poput Bonda u vremenu kada je Hladni rat iza nas. Savemeni metodi prikupljanja obaveštajnih podataka koji se više oslanjaju na satelite i upadanje u kompjutere nego na Bondov tradicionalni pristup „njuškanja” stvaraju tenziju u Mendesovom ostvarenju.

„Bond je deo stare garde čiji su metodi podrazumevali da pogledate ljude u oči i direktno im postavite pitanje. Ovde imamo sudar svetova”, kaže Krejg.

U središtu zapleta je čuvena Bondova šefica M (Džudi Denč) koju proganjaju duhovi prošlosti dok MI6 dobija pretnje od nepoznatog izvora.
M je tako dobila veću „minutažu”u odnosu na prethodna ostvarenja, pa ćemo videti dublji lični odnos između mrzovoljne šefice i nedokučivog Bonda.

„Dobili smo prostor za dalje istraživanje, nastavak onoga kroz šta nas dvoje prolazimo poslednjih nekoliko godina”, kazala je dejm Džudi Denč (77). „Ja mu 'popujem' sve vreme”.

Novi Bond pokazuje ranjivost koja se kosi sa dobro poznatom kočopernošću iz ranijih filmova. U „Skyfall” on brzo shvata da je zamenjiv, da stari i primoran je da se suoči sa duhovima iz detinjstva.

„Džejms Bond je složen lik”, kaže Krejg i priznaje da uvek otkriva nove slojeve njegovog karaktera iako mu je ovo bio treći put da ga tumači.
Beta
Havijer Bardem igra glavnog negativca, „jednog od najstrašnijih do sada” piše britanska štampa.

„Moja generacija je odrastala uz Džejmsa Bonda i velika mi je čast što sam pozvan da glumim u ovom filmu”, kazao je Bardem. „Mendes je filmu dao klasičnu notu iz prethodnih filmova ali je likove učinio složenijim, uz dosta dijaloga”.

Epizodnu ulogu u filmu ima i naš glumac Milorad Kapor. Producenti „Skyfall” su bili pod velikim pritiskom s obzirom da je premijera planirana u godini u kojoj se brojnim izložbama i aukcijama i jednim dokumentarcem obeležava 50. godišnjica jednog od najprepoznatljivijih filmskih junaka.

Uprkos prekidima snimanja zbog prekoračenja budžeta i nekoliko prerada scenarija, „Skyfall” je dobio pozitivne ocene od britanskih kritičara zbog jakih likova i dopuštanju dramskim momentima „da dišu”, a neki su ga čak proglasili i najboljim Bond filmom do sada.

Premijera u Srbiji je 1. novembra u okviru Sinemanije.

Filmski serijal o Bondu je postao jedan od najuspešnijih u istoriji - 22 filma do sada su zaradila preko 3,85 milijardi evra.

"Ne odustajemo od šovinizma"

Berenis Marlo i Naomi Haris (Beta)

Bondov uglađeni šarm i sklonost ka iskorišćavanju žena za lične potrebe bili su predmet kritika tokom godina, ali producenti nisu odustali od te formule ni ovoga puta.

„Bond i dalje veruje da su žene tu samo da bi ga zadovoljile. Ali ako pred njega stavimo jake žene, onda će doći do trenja”, kaže Krejg.
„Moram da se držim tog njegovog šovinizma, jer on čini stvari zanimljivijim.

„Publika ne sme da poteže političku korektnost zbog toga, to je njegova fora koja mu prolazi sve ove godine. To stvara varnice. Smrt je seksi. Opasnost je seksi. Svi ti elementi su nam potrebni”.

Bond devojke u filmu Skyfall su Berenis Marlo i Naomi Haris.

 

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: