Ang Li: Nevinost i odrastanje

Oskarom ovenčan reditelj Ang Li o novom filmu, drami „Pijev život“, koja će 21. novembra imati američku premijeru. "Od filma i dalje očekujem praznik".

A.P. / Večernje novosti.rs

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.08.2012.

09:50

Default images

Kada je nedavno objavljen trejler za novi film oskarovca Anga Lija „Pijev život“ internet se „usijao“ od komentara publike. Jer, kada reditelj kultnih filmova („Svadbeni banket“, „Razum i osećajnost“, „Pritajeni tigar, skriveni zmaj“, „Planina Broukbek“,) najavi novo delo to je uvek senzacija.

Drama „Pijev život“, koja će otvoriti 50. Njujorški filmski festival 28. septembra, biće premijerno prikazan u Srbiji krajem godine. To je filmska adaptacija „Bukerom“ nagrađenog romana Jana Martela. Glavni junak je 16-godišnji Pi koji, sa porodicom i životinjama iz njihovog zoo parka, emigrira iz Indije u Kanadu...

Glavnu ulogu igra debitant Suraj Šarma, tu su i Žerar Depardje, Irfan Kan i Rafe Spol. „Pijev život“ sniman je na Tajvanu, u rodnoj zemlji Anga Lija i njegov je prvi film u modernoj, 3D verziji.

Zahvaljujući srpskom distributeru „Megakom filmu“, „Novosti“ ekskluzivno objavljuju razgovor sa čuvenim rediteljem.
Šta je tema „Pijevog života“ i postoji li neka zajednička nit za vaše filmove?

- Svi moji filmovi se, na neki način, bave gubljenjem nevinosti, odrastanjem. Pi je izgubio porodicu i svoje životinje, i mora da se bori sa prirodom sam u okeanu. Svi imamo taj ključni trenutak gubljenja nevinosti kada moramo da odrastemo, hteli to ili ne. Želimo da budemo nezavisni i da se odvojimo od roditelja, a s druge strane, želimo da ostanemo deca. Ljudi uvek imaju tu detinjastu stranu u sebi, ali moraju da se suoče sa životom.

Šta možemo da naučimo iz ovog Pijevog putovanja?
- Pažnja treba da bude usmerena na dečaka koji postaje muškarac i na to da treba poštovati prirodu. 'Pijev život' nije Diznijeva avantura i ne izgleda kao većina američkih filmova. On nas uči da poštujemo divlje životinje i prirodu.

Ovo je vaš prvi film u 3D formatu?

- Da, i još uvek učim, mada mislim da je 3D novina za sve. Ovo su prvi koraci i početak razvoja. Kao da smo se vratili u vreme kada su filmovi nastali. Publika i filmadžije su se u međuvremenu izveštili, ali 3D još ne poznajemo dobro, to je nova estetska forma. Izazov u stvaranju 3D filma je što sam postavljaš i otkrivaš pravila. Kao autor, još razmišljam u dve dimenzije, ali pokušaću da napravim taj korak dalje na filmu. Nadam se da će se dopasti publici.



Šta danas očekujete od jednog filma?

- Nisam više gladni filmadžija. Još sam pohlepan, ali nisam gladan. I dalje očekujem praznik, ali više nemam motivacije da nešto postignem. Ukratko, nije me „glad“ nagnala na ovaj film. Znam koliko je danas skupo praviti jedan film. Kada je snimanje „Pijevog života“ postalo izvesno, korak po korak bio sam zaveden.

l Vaši filmovi su veoma različiti. Da li uživate u tim promenama tema i kultura?

Teško je biti originalan sa svakim novim filmom. Zato pronalazim različite metode rada i različite priče kako bih otežao sebi. Volim da se bavim stvarima za koje ne znam kakve će na kraju ispasti. Volim tu neizvesnost. Ako jednog dana ne budem imao taj osećaj, penzionisaću se!

Šta vam se najviše dopada u vašem poslu?

- To što mogu da se nađem u različitim situacijama. Pitajte bilo kog dobrog glumca, reći će vam isto. Ne žele da ponavljaju iste uloge. Svi glumci veruju da mogu i treba da budu različiti. Uostalom, ne idete stalno na isto mesto na letovanje. Kad bismo mogli da biramo, imali bismo više ljubavnika umesto da istrajavamo u jednom braku. Ne radim to u stvarnom životu, ali zato u filmovima mogu da idem na najrazličitija mesta.
Zašto bih u svojim delima uvek išao na isto mesto ili pričao slične priče? Uzbuđenje se krije u istraživanju novih mesta i novih priča.

Po čemu biste voleli da vas pamte?

- Neka me pamte kao roba kinematografije, kao njeno oruđe. Filmovi koje pravim birali su mene, a ne ja njih. Ja sam kao medijum, ja sam njihov sluga. Želim da me tako upamte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: