Mencl i Bogdanović otvorili FEST

Jubilarni četrdeseti FEST večeras su u punoj dvorani Sava centra zajedno otvorili holivudski reditelj srpskog porekla Piter Bogdanović i češki reditelj, oskarovac Jirži Mencl.

Izvor: B92

Petak, 24.02.2012.

21:47

Default images

Dva reditelja zajedno su pozdravila publiku a potom na srpskom izgovorili: “Jubilarni FEST je otvoren.”

Mencl je izjavio da mu je izuzetna čast sto učestvuje u bitnom jubileju festivala. Bogdanović je zahvalio na srdačnom prijemu na koji je naišao u Beogradu i dodao da bi njegov otac, čuveni srpski slikar, bio ponosan na njega zbog priznanja koja je dobio u svojoj matičnoj zemlji.

Svečanost je prethodno tradicionalno počela uz fanfare. Voditelji programa preneli su zahvalnost Direkcije FEST-a vernoj publici, a posebno predsedniku Srbije Borisu Tadiću koji je ove godine pokrovitelj popularnog beogradskog festivala.

Kratki video materijal, koji je pripremila Radio televizija Srbije, podsetio je na četiri decenije festivala i na one koji su utabali njegov put - od osnivača Milutina Čolića i voditelja FEST-ovih hronika Slobodana Novakovića do selektora Nebojše Ðukelića i drugih koji nisu više među živima.

U okviru svečane ceremonije na scenu su izašli neki od dvadeset sedam bivših selektora, umetničkih direktora i programskih savetnika festivala, od veterana Milana Vukosa do sadašnje predsednice Odbora Festa Vesne Marjanović.
Foto: Tanjug

U mnogobrojnoj publici bili su predsednik Tadić, predsednica Narodne skupštine Slavica Ðukić Dejanović, premijer Mirko Cvetković, ministar kulture Predrag Marković, gradonačelnik Beograda Dragan Ðilas i mnoge ličnosti javnog i kulturnog života.

Hor “Kolibri” je pevanjem himne završio svečanu ceremoniju otvaranja. Nakon toga je, kao prvi film u glavnom programu prikazan prošlogodišnji dobitnik Zlatne palme u Kanu, film “Drvo života” u režiji Terensa Malika.

Glumci Bred Pit i Šon Pen, uz novu zvezdu Džesiku Čestejn igraju u neobičnoj drami o životu jedne američke porodice na srednjem zapadu sredinom prošlog veka.

Na ovogodišnjem FEST-u biće prikazana sedamdeset dva filma od kojih se svaki premijerno prikazuje u domaćim bioskopima. Glavne festivalske selekcije pratiće i tri retrospektive filmova, kao i nekoliko izložbi.

Do sada je prodato više od šezdeset hiljada ulaznica, a organizatori festivala očekuje da konačna brojka prodatih karata bude oko sto hiljada.

Fotografije sa otvaranje možete pogledati u našoj Galeriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: