Film "Young Adult" hit u SAD

Autorsko "čedo" oskarovke Dijablo Kodi i reditelja Džejsona Rajtmana "Young Adult" sa Šarliz Teron u glavnoj ulozi postalo je neočekivani hit - kako kod kritike tako i kod publike u SAD.

Izvor: B92

Petak, 16.12.2011.

19:03

Default images

Filmovi o ženama koje se loše ponašaju poput "Deveruša" i "Loše učiteljice" postali su bioskopski blokbasteri, a "Young Adult", koji se prošle sedmice pojavio u bioskopima, odlično se uklopio u tu priču.

Međutim, ni Teronova ni Dijablo Kodi ni Rejtman ne žele da njihovo ostvarenje bude okarakterisano kao još jedna smešna priča o ženi koja je nepristojna i društveno nekorektna. Naprotiv, oni lik Mejvis Geri (Teron) vide kao stvarnu osobu sa manama koje imaju i drugi. A njihova Geri ubira kritike gde stigne.

"Zaista na to ne gledam kao na žene koje se loše ponašaju koliko na slojevite ženske likove. U stvari, vi vidite žene u komplikovanim, smešnim situacijama u kojima ste navikli da vidite muškarce", rekla je Teronova na konferenciji za novinare povodom premijere filma.

Njena Geri je pisac iz senke romana za mlade koja se vraća u rodni grad kako bi zavela bivšeg momka iz srednje škole - na stranu to što je srećno oženjen i novi otac.



Film ponovo okuplja Rajtmana i Kodi koji su sarađivali na filmu "Džuno" iz 2007. godine o trudnoj tinejdžerki - koji je Kodi doneo Oskara za scenario.

Ona je navela da je scenario za "Young Adult" inspirisan novinskim člankom koji je pročitala u svom rodnom gradu u Mineapolisu gde se dešava i radnja filma. Članak ju je podstakao da razmisli o tome šta se dešava ako se emotivno nezrela žena vrati u najbolje vreme i mesto svog života - srednju školu.

"Šta ako ona misli da je jedini način da bude srećna da se vrati i pronađe čoveka koji ju je činio srećnom", upitala se tada Kodi.

Rajtman je termin "žene koje se loše ponašaju" okarakterisao kao "jeftin", naročito kada se koristi u opisivanju "Young Adult" i objasnio da mu je ženska psiha interesantnija od psihe muškaraca.

"Postoji dug niz muškaraca u filmovima koje volimo da mrzimo, ali zato postoji jako malo ženskih likova koje volimo da mrzimo", rekao je reditelj.

Kritičari su oduševljeni novom ulogom južnoafričke glumice koja je Oskara dobila za ulogu žene-serijskog ubice u filmu "Čudovište".



"Glavna junakinja poseduje nenamernu želju da uništi sve i svakoga sa kojim se zbliži, a Teronova koristi svoju lepotu kao još jednu stvar u životu koja se da protraćiti", napisala je kritičarka "Los Anđeles tajmsa".

Teronova, koja je prvobitno odbila ulogu, uporedila je svoju Geri sa "prelepom hodajućom katastrofom" za koju leka nema.

"Potrebno je mnogo vremena da se snimi film. Mnogo sedenja i čekanja i ako me materijal ne izazove mislim da bih se dosađivala. Ima nečeg lepog u tome da ne znate sve odgovore i kada se budite ujutru i osećate nervozno i uplašeno."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: