"Mokranjčevi dani" od 9. septembra

Ovogodišnji "Mokranjčevi dani" u Negotinu, manifestacija u čast velikana srpske muzike Stevana Stojanovića Mokranjca održaće se od 9 do 15. septembra, najavio je organizator Dom kulture "Stevan Mokranjac" iz Negotina.

Izvor: B92

Petak, 02.09.2011.

09:21

Default images

Na ovogodišnjem festivalu koji se održava po 46. put u rodnom mestu srpskog kompozitora, okupiće se eminentni umetnici iz Srbije, horski ansambli iz zemlje i sveta.

Predsednik programske komisije, dirigent Darinka Matić Marović rekla je da su svi učesnici festivala izabrani zbog svog kvaliteta, a manifestacija će i ove godine pružiti priliku još uvek neafirmisanim horovima i mladim umetnicima da se predstave.

Ona je navela da će u tradicionalnom natpevavanju učestvovati pet horova: Hor Orfej iz Slovenije, Hor Mois Hason (Makedonija), Kamerni hor Salutaris (Belorusija) i srpski horovi - "Prepodobni Roman Slatkopojac" iz Pančeva i Akademski hor SKC-a iz Niša.

Tu su i dva negotinska hora koji će ujedno otvoriti festival - Hor Hrama Svete Trojice i Hor Muzičke škole "Stevan Mokranjac".

Ovogodišnja obavezna kompozicija je "Njest svjat" iz Mokranjčevog opela, a o najboljem horu odlučivaće žiri, koji čine: selektor festivala, muzikolog Branka Radović i dirigenti Milovan Pančić i Nemanja Savić.

Manifestaciju će otvoriti ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković, a pre toga će istaknuti violinista Stefan Milenković održati prigodnu besedu. On će na insistiranje stanovnika Negotina sutradan održati koncert u pratnji pijanistkinje Istre Pečvari.

Publici će se u narednim danima predstaviti hor AKUD "Ivo Lola Ribar" - pobednik prošlogodišnjeg natpevavanja, akademski hor Obilić, srpski vizantijski hor Mojsije Petrović i hor Radio-televizije Srbije koji će pod dirigentskom upravom Mladena Jagušta izvesti Mokranjčeve "Rukoveti".

Najavljen je i koncert Gudača sv. Ðorđa, komična opera "Mandragola" kompozitora Ivana Jevtića, koncert "Mladi laureati Listu" koji će biti priređen u saradnji sa Jugokoncertom, dok će nastup tria "Anima" iz Niša biti posvećen jednom od osnivača Mokranjčevih dana, kompozitoru Konstantinu Babiću.

Po 12. put Likovna kolonija Doma kulture Negotin okupiće umetnike koji stvaraju inspirisani muzikom, a svoja dela predstaviće u okviru izložbe "Eho muzika".

Biće izložen i deo kolekcije Muzeja Cepter, predstavljena knjiga "Muzički zapisi" Gordane Krajačić, dok će muzikolog i docent na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu Tijana Popović Mlađenović održati predavanje na temu "Recepcija stvaralaštva Stevana Stojanovića Mokranjca u kontekstu savremene pisane reči o muzici".

"Mokranjčeve dane" zatvoriće Nacionalni ansambl "Kolo" sa narodnim igrama sa Kosova i Metohije.

U susret manifestaciji, za koju je opština Negotin ove godine izdvojila dva miliona dinara, sutra će u svečanoj sali Skupštine grada Beograda nastupiti hor Prvog beogradskog pevačkog društva pod upravom Svetlane Vilić, dok će 8. septembra na negotinskom Gradskom trgu koncert održati Sanja Ilić i "Balkanika".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: