Holanđanin prespavao u muzeju pored Rembrantove "Noćne straže"

Jedan Holanđanin je proveo noć u Kraljevskom muzeju u Amsterdamu u prostoriji gde je izloženo Rembrantovo remek-delo "Noćna straža", pošto je to bila nagrada za desetomilionitog posetioca od ponovnog otvaranja muzeja 2013.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 02.06.2017.

17:15

Holanđanin prespavao u muzeju pored Rembrantove
Foto: Rijksmuseum / Wikimedia Commons

"Spavao sam na krevetu postavljenom dva metra od Rembrantove 'Noćne straže'. To je čarobno, još ne mogu da verujem", rekao je Stefan Kasper, profesor crtanja i umetnik, nakon noći u muzeju.

Ovo je prvi put da je nekome omogućeno buđenje ispod tog veličanstvenog dela holandskog slikarstva.

"Desetomilioniti posetilac Kraljevskog muzeja je dobio jedinstvenu priliku da po prvi put u istoriji noć provede među blagom Holandije", rekao je direktor muzeja Tako Dibits.

Srećni dobitnik je "zlatnu kartu" kupio kada je grupu svojih studenata sa univerziteta blizu Amsterdama doveo u muzej na ekskurziju.

Kasper je rekao da je bio sam u prostoriji i da "ako je bilo čuvara bili su dobro sakriveni" i dodao da, iako inače nije ljubitelj Rembranta, sliku sada "gleda drugim očima".

"Video sam likove koje nikada ranije nisam zapazio, oživeli su preda mnom. To je iskustvo koje će mi zauvek ostati u sećanju", rekao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: