Izložba "Cuatro gatos" u Muzeju grada Novog Sada

Izložba "Cuatro gatos" (Četiri mačora), koja obuhvata grafike Pabla Pikasa, Salvadora Dalija, Huana Mira, Antonia Tapiesa, biće postavljena od 4. maja do 4. juna u Muzeju grada Novog Sada.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 29.04.2017.

12:10

Izložba
Foto: Thinkstock / ilustracija

Izložba "Cuatro gatos" predstavlja, prema rečima direktorke muzeja Vesne Jovičić, grafiku kao medij najznačajnijih umetnika savremenog doba.

Pikaso, Dali, Miro, Tapies, svaki pojedinačno, otvorili su horizonte umetnosti 20. veka i ostvarili nove pravce u likovnom jeziku i iz tog bogatstva ideja mnogi savremenici traže i nađu stvaralačku pobudu i inspiraciju, primećuje Jovičić.

Sva četvorica umetnika stvorila su veoma značajne grafičke opuse, a upravo zbog same tehnologije pristupa koji stvaraoca tera ka disciplinovanijem i promišljenijem umetničkom gestu, grafika jeste za posmatrača naročito zanimljiva, jer predstavlja karakter samog umetnika u pročišćenom obliku, dodala je direktroka Muzeja grada Novog Sada.

Umetnik na grafičku ploču ili litografski kamen nanosi svoj najličniji rukopis, jer je usek u ploču ili potez na litografskom kamenu nepopravljiv i večit.

Na izložbi će biti predstavljeni i radovi iz Pikasovog poslednjeg razdoblja kada mu je grafička ploča služila poput dnevnih zapisivanja meditacija starca uz večitu lepotu ženskog tela i erosa, najavila je Jovičić.

Izložba je dobila ime po čuvenom kafiću u Barseloni - "Cuatro gatos", poznatom po tome što su se u njemu okupljala najveća umetnička imena s početka 20. veka, a pre svih Pikaso.

Mesto je otvoreno 1897. godine i smatra se centrom modernizma katalonske prestonice.

Izbor dela je sačinjen od strane kolekcionara Lazara i Žive Vujić iz Ljubljane, koji su ujedno i vlasnici svih grafika.

Izložbu organizuje Muzej grada Novog Sada, u saradnji sa galerijom "New moment" iz Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: