Rambo, Dado, Vlatko i Big bend RTS

Džez orkestar Radio televizije Srbije "Big Bend" održaće 16. februara u Sava Centru koncert sa gitaristima i autorima koji su obeležili nekadašnju jugoslovensku rok scenu - Dadom Topićem, Vlatkom Stefanovskim i Rambom Amadeusom.

Izvor: Tanjug

Sreda, 13.02.2008.

13:27

Default images

Neobičnost koncerta nazvanog "Big Bend i zvuci gitare" je to što će trojica poznatih gitarista izvesti svoje kompozicije u džez aranžmanima napravljenim specijalno za ovu priliku.

Dado i Rambo su na konferenciji za novinare 13. februara rekli da im je pozivom na ovakav koncert ukazana izuzetna čast.

Svirati, ne samo sa vrhunskim profesionalcima izuzetnog muzičkog obrazovanja, već posvećenicima muzike, znači popeti se na vrh piramide, primetio je osnivač legendarne rok grupe "Tajm".

Prenoseći utiske sa jučerašnje probe, uz ocenu da su aranžmani izuzetno urađeni, Topić je rekao da je tokom tih očaravajućih trenutaka osetio da se zatvara točak njegove mašte.

On je ocenio da ovakav muzički događaj govori da na ovim prostorima ima ljudi sa osobitim vlastitim izrazom koji je dostojan Evrope i sveta.

Poznati tekstopisac, aranžer, gitarista i jedan od najboljih rok pevača, smatra da Beograd kao mnogoljudna sredina ima značajan kreativni potencijal.

Zato projekti, poput ovoga sa Big Bendom, ne bi trebalo da se završe na sceni Sava Centra već da obiđu prostor nekadašnje Jugoslavije i to ne kao domaći zadatak za popunjavanje estradnih termina, već kao promocija čiste umetnosti, rekao je Topić.

Rambo je dodao da učešće na koncertu za njega znači dvostruku čast jer je, kako je ocenio, vrednost Big Benda za ovu državu mnogo značajnija od fudbalske reprezentacije.

Drugi razlog je što će na bini biti zajedno sa izuzetnim autorima.

Prvi rif koji je "skinuo" na gitari bio je upravo "stvar" Dada Topića i "Tajma" -"Superstar", priznao je on, a Dado je uzvratio da nije pogrešio, dodajući da je to najlepši kompliment koji je dobio.

Umetnički direktor Big Benda Jelena Jovović Revišin rekla je da izbor umetnika sa kojima će orkestar nastupiti nije bio slučajan, jer je reč o autentičnim autorima, ali različitog muzičkog pristupa, zbog čega poenta koncerta neće biti komercijalizacija džeza.

Revišin je rekla da će Big Bend, koji ove godine obeležava 60 godina rada, u svoje projekte uključivati umetnike iz regiona i da će svakog meseca napraviti koncert posvećen jednom instrumentu, kao što je to ovoga puta bila gitara.

Dirigent Big Benda Ivan Ilić, koji je uradio većinu aranžmana za predstojeći koncert, rekao je da će trojica velikih gitarista izvesti po četiri numere, dodajući da je to što je odrastao uz njihovu muziku bio poseban izazov kada kada se prihvatio posla da je pretoči na džez matricu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: