Akcija: Kultura za samo 299,99 din!

Vodič za kulturno preživljavanje ili kako se snaći u Beogradu sa manje od 300 dinara.

Kultura

Izvor: Piše: Mladen Savkoviæ

Nedelja, 07.03.2010.

19:31

Default images

Koliko ste novca potrošili na poslednji izlazak? A koliko ste novca ostavili prilikom poslednje posete frizerskom salonu? U redu, ne baš mnogo. Ekonomska kriza je već dugo naša cimerka i moramo da joj se prilagodimo. Ali, koliko ste novca izdvojili prethodne sedmice za kulturu? Kada se svedu svi računi, ne ostane mnogo novca, a i taj ostatak često nije namenjen nekoj predstavi ili koncertu.

Činjenica je da za većinu kulturnih događanja treba izdvojiti ne baš malu svotu novca. Ali, činjenica je i da živimo u potrošačkom društvu kome ni kultura ne može da se odupre. Stoga je stvar sa kulturom kao i sa ostalom potrošnom robom- treba znati kako dobiti najbolje za najmanje novca!

BIOSKOPI
Ovo je verovatno najlakša disciplina za "preživeti". Ipak, cena karte u većim bioskopima često se graniči sa našom magičnom cifrom. Zato može čudno zvučati podatak da je sasvim moguće odgledati film "u dvoje" za 300 dinara a i manje. Kokice nisu uračunate u cenu!

Najbolje je iskoristiti prednost manjih bioskopskih sala u kojima cena karte košta oko 150 dinara. Možda vam zasmeta škripa poneke stolice ali se slika i ton uvijeni u bioskopski mrak ne mogu porediti sa piratskim snimcima. Jer, bioskop je bioskop. I tačka.

U Muzeju jugoslovenske kinoteke svake večeri prikazuju se nezaboravni klasici, često podeljenji po najrazličitijim ciklusima. Tako je publika bila u prilici da vidi španske ili pak iranske filmove kao i razne "in memoriam" cikluse posvećene velikanima sedme umetnosti. Još čudnije zvuči podatak da se svake sedmice u Beogradu može besplatno pogledati i po nekoliko filmova. Magična reč u ovom slučaju su kulturni centri. Većina nacionalniih kulturnih centara organizuje projekcije filmova svojih filmskih velikana, a ulaz je najčešće besplatan. Tu su i ostali kulturni centri poput "Rexa" u kojima se mogu videti autorski filmovi koji često ne nađu put do redovnog bioskopskog repertoara. Ako želite nešto aktuelnije i primamljivije naslove, za 150 dinara ih možete naći u maloj i velikoj sali Doma kulture "Studentski grad". Zašto ne iskoristiti studentske povoljnosti, čak i ako je studiranje daleko iza vas.
POZORIŠTA

Kultura jeste namenjena mladima, tačnije onima koji se tako osećaju. Zato je za disciplinu zvanu "gledanje odlične predstave za malo novca" potreban mladalački entuzijazam! Prećutno i zlata vredno pravilo, na koje se najviše oslanjaju studenti i penzioneri, jeste kupovina najjeftinijih karata i zauzimanje najboljih upražnjenih sedišta. Kako je rasprodata predstava prava retkost, u parteru uvek bude više nego dovoljno praznih sedišta pa se gledaoci sa balkona ili galerija pred početak predstave smeste u prve redove. A ako mislite da ćete se u ovoj misiji osećati kao Englez u Njujorku- ili jednostavno niste primetili sve te ljude koji strpljivo sa strane čekaju da se ostali smeste, ili odavno niste bili u pozorištu.

Jugoslovensko dramsko pozorište polovinom tekućeg počinje prodaju karata za naredni mesec. Tada se pred blagajnom stvore dugi redovi, jer svi čekaju najjeftinije karte za ložu koje koštaju 100 dinara. Potrebno je samo raspitati se na vreme kada je tačan datum početka prodaje karata, jer on varira od meseca do meseca.

Atelje 212 ovom sezonom proslavlja revoluciju, pa otuda i "revolucionarne akcije". Penzioneri, srednjoškolci odlikaši i studenti koji dobijaju desetke ili odbrane dokotorske/magistarske radove imaju pravo na karte po ceni od 212 dinara. Ostali mogu iskoristiti happy hour, svake prve subote u mesecu i karte kupiti takođe za 212 dinara.

Karte 4, 5. i 6. kategorije u Narodnom pozorištu koštaju od 100 do 300 dinara, pa ako ih kupite na vreme, eto uštede. Studenti uz indeks imaju pravo i na studentske karte koje koštaju do 150 dinara i kupuje se pola sata pre početka predstave.

Ipak, prilikom kupovine ovih karata treba voditi računa o aktuelnosti predstave. Za predstave koje su nedavno imale premijeru teško da ćete naći dobra slobodna mesta, ali one koje se igraju već drugu sezonu, nažalost, često imaju i cele prazne redove. Smatrate da cela ova avantura nije za vas i da je bolje čekati povoljniju finansijsku situaciju i predstavu odgledati "kao čovek"? Zapitajte se koliko ste predstava u tom čekanju propustili.
Wovenhand, Reakcija
KONCERTI

Ako ste mislili da će vam sledeći redovi otkriti kako da slušate Erica Claptona za samo 300 dinara, razočaraćete se. Ovo je zvanično najteža disciplina preživljavajna. Ipak, to ne znači da se u Beogradu ne mogu čuti interesantni nastupi za male pare. I ovde najznačajniju ulogu igraju kulturni centri koji često organizuju koncerte manje poznatih ili još neafirmisanih bendova kojima vredi dati šansu.

Ljubitelji klasične muzike spas bi trebalo da potraže u muzičkim paviljonima i većim kulturnim centrima gde najčešće besplatno mogu slušati dela velikih muzičara u izvođenju mladih talenata, ali i već afirmisanih muzičara. Tu prednjače Kulturni centar Beograd i Dom kulture "Studentski grad". Zadužbina Ilije M. Kolarca takođe priređuje besplatne koncerte, sredom i nedeljom. I ko je sad rekao da je klasika skupa?

Izložbe, književne večeri i ostalo spadaju u posebnu disciplinu "besplatno da besplatnije ne može biti", pa je izbor najčešće na vama. Potrebno je samo imati pravu informaciju i shvatiti da se finansijski lako može podneti potrebna doza kulturnog uzdizanja. A tada ni kultura neće morati da trpi krizu, našu ne tako novu cimerku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: