Retrospektiva Kandinskog u Minhenu

U muzeju Lenbah-haus Lenbah-haus u Minhenu otvorena je velika retrospektivna izložba radova majstora apstraktne umetnosti Vasilija Kandinskog (1866-1944), ruskog slikara koji je živeo u Nemačkoj i Francuskoj, gde je umro.

Izvor: Tanjug

Sreda, 29.10.2008.

00:41

Default images

Izložba "Kandinski - Apsolutni. Apstraktni", koja je u glavnom gradu Bavarske otvorena u subotu i trajaće do 22. februara, prvi put prikazuje 90 slika iz tri muzeja koja imaju najviše njegovih dela - minhenski Lenbah-haus, Centar Pompidu u Parizu i njujorški Gugenhajm, i pokriva sve kreativne periode slavnog umetnika.

Retrospektiva, koja je podstakla veliko interesovanje u Nemačkoj i za koju organizatori kažu da "pokriva sve značajne faze umetničkog rada Kandinskog zahvaljujući idealnoj komplementarnosti tri kolekcije", preseliće se u avgustu 2009. u Pariz, a potom u Njujork gde će biti prikazana od septembra 2009. do januara 2010.

Svaki od tri muzeja dao je posebni doprinos izložbi.

Lenbah-haus raspolaže velikim brojem slika nastalih u doba kada je Kandinski bio član grupe osnovane 1911. u Minhenu koja je delovala pod nazivom "Plavi jahač" (Der Blaue Reiter).

U Parizu se nalaze dela koje je Kandinski naslikao u vreme Ruske revolucije i tokom perioda kada je pohađao umetničku školu Bauhaus u Vajmaru.

Njujork je priložio slike iz poznijeg perioda, koje su nastale tokom umetnikovog boravka u Parizu izmedju 1933. i 1944.

Organizatori navode da izložba omogućava posetiocima da sagledaju slikarevu "revolucionarnu evoluciju ka radikalno novim umetničkim oblicima".

Rođen u Moskvi 1866, Kandinski je studirao slikarstvo u Minhenu. Posle nekoliko godina života u Švajcarskoj i Nemačkoj, skrasio se u Francuskoj čije je državljanstvo uzeo 1939.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: