Depeche Mode: Dajemo ljudima nadu

Nijedan koncert u prestonici nije izazvao toliko buke kao dolazak Depeche Mode pre tri godine. Čak se i lenja domaća publika potrudila da nabavi karte na vreme i nekoliko meseci pred najavljen događaj već je bilo prodato preko 20 hiljada ulaznica.

Kultura

Izvor: Izvor: B92, Razgovarao: Nemanja Kostiæ

Sreda, 21.11.2012.

15:46

Default images

Svi znamo šta se desilo, svi smo strepeli da li će se Dejv Gan ikada oporaviti i da li će Beograd biti jedan od retkih gradova u kojem Depeche Mode nikada nisu svirali.

Krajem oktobra, jedan od najpopularnijih sastava u istoriji muzike održao je konferenciju za novinare u Parizu na kojoj su predstavili svoju novu svetsku turneju koja će startovati početkom maja u Evropi a do kraja leta će već preleteti i okean.

Početkom proleća, fanove će obradovati novim singlom za koji još nemaju ime a potom će uslediti i novi album (takođe bezimen) koji će predstaviti beogradskoj publici 19. maja na Ušću.

Nakon pariske konferencije, Endi Flečer je bio raspoložen da odgovori na par pitanja o radu na novom materijalu, dosadašnjoj karijeri koja traje pune 32 godine ali i o neodržanom beogradskom koncertu 2009. godine.

Do sada ste objavili nove albume na svake 4 godine, da li je to nekakav plan kog se držite?

Jeste, to je neki plan jer svi imamo porodice i volimo da provodimo vreme sa njima. Tokom osamdesetih i devedesetih smo konstano radili, bez prestanka. Sada je došlo vreme da imamo pauzu. Sada radimo dve do dve i po godine, i onda se odmaramo i pauziramo otprilike godinu i po dana. To je već rutina.

Postoji ta kritika da je muzika koju prave Depeche Mode mračna. Zašto je to opšte mišljenje?

Ukoliko slušate pop muziku danas i uporedite nas sa tim zvukom, očigledno je da smo mračni, većina pop muzičara je „slatkasta“. Ali ja osećam da je naša muzika veoma optimistična i da pokazuje nekakve emocije. Ne bih rekao baš da smo toliko mračni jer bi to značilo da ljudima ne dajemo nadu, a ja mislim da im ipak dajemo nekakvu nadu.

Kako bi bilo da ovog trenutka pauzirate i osvrnete se na muziku koju pravite kao i na vaše dosadašnje uspehe?

Jedno je sigurno – ne žalimo ni za čim. Neke pesme volimo više od drugih ali ako govorimo o celoj karijeri, nama je sve kao san, san koji se ostvario. Kada smo počeli sve, tokom školskih dana, to nam je bio hobi ali ostvariti ono što smo sami ostvarili je ispunjenje svakog sna.

Kada radite na novom materijalu, da li u tom trenutku zamišljate kako će svaka od tih pesama zvučati uživo?

Ne baš. Vreme za to je upravo sad, kada počinjemo sa planovima o turneji.

Najavili ste da ćete tokom 2013. izdati neki nov materijal, da li znate i tačan termin?

Izdaćemo singl ali i ceo album pre početka turneje.



Postoji ogroman broj vaših pesama koje bi fanovi voleli da čuju uživo, od najvećih hitova do najopskurnijih numera. Kako pravite balans između novih pesama i starih a da pravedno odlučite šta biste voleli da predstavite fanovima na koncertu?

Jako je teško. Zapravo nemoguće. Imamo toliko dobrih pesama i teško je odabrati listu za ceo živi set. Kada biramo set listu, uvek nas neko kritikuje od fanova zašto nismo ovu svirali, zašto nismo onu svirali. Ipak, ne možemo da sviramo po 6 sati svakog dana.

Da li mislite da postoje fanovi koji žele da ne odsvirate „Enjoy The Silence“ nego umesto nje da odsvirate neku opskurniju pesmu?

Mislim da bi svako od naših fanova voleo da čuje „Enjoy The Silence“ zato što je to klasik. Ne verujem da bi neki fan voleo da bude uskraćen za tu pesmu.

Bili ste prošle godine u Beogradu, odradili ste DJ set. Kakvo vam je mišljenje o gradu i fanovima?

Da, DJ set je bio fenomenalan. Kada puštam muziku, volim da obilazim neka nova mesta jer kad idem sa Depeche Mode uvek je tu velika svita oko nas. Dosta ljudi, sve je veliko. A kada puštam muziku sam, mogu da izdvojim vreme i više razgledam grad.

Ovo će biti prvi beogradski koncert sastava Depeche Mode. Šta fanovi mogu da očekuju od vas?

Svirali smo u Beogradu prošli put, zar ne? Na prošloj turneji, zar se nismo vratili? A ne. To sve prošli put je bilo tragično, otkazivanje svih koncerata. Sve su bile stadijumske svirke stoga nismo mogli da ih odložimo sem da ih pomeramo za naredno leto ali to bi bilo ludo. Dejvu je dijagnostifikovan rak i bilo nam je teško, ali i fanovima takođe.

Da li imate poruku za fanove u Srbiji?

Nadamo se da ćemo uspeti ovog puta da stignemo.

Endi Flečer je dobro upoznao domaću publiku na svom DJ setu koji je priredio prošlog leta u beogradskom klubu Plastic, te je preneo ostalim članovima benda koliko ima fanova sastava Depeche Mode u Srbiji. Na prvom beogradskom koncertu ikada zasigurno ćete čuti sve dosadašnje hitove uz malu prezentaciju budućeg albuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: