Četvrtak, 10.01.2008.

23:04

75 filmova na 36. Festu

Ovogodišnji, 36. Fest, koji će se pod sloganom "Izađi na Fest", održati od 22 februara - 2. marta, premijerno će predstaviti 75 filmova u 6 programskih celina.

Izvor: B92

Default images

Na festu će ove godine publika moći da pogleda, između ostalih i neke od najbolje ocenjenih filmova u 2007. godini - poput "Lust, Caution" Anga Lija, "Nema zemlje za starce" braće Koen, "Na ivici raja" Fatiha Akina, "I am not there" Toda Hejnsa, "Eastern promises" Dejvida Kronenberga, "Rat Čarlija Vilsona" Majka Nikolsa, "Biće krvi" Pola Tomasa Andersona, "Svini Tod" Tima Bartona i "Paranoid Park" Gasa Van Santa. Ovi filmovi biće prikazani u programu gala premijera pod nazivom "Horizonti".

Posebna pažnja na 36. Festu biće posvećena savremenom filmu u Rusiji, koji će biti obrađen u segmentu "Iz Rusije iskreno". Što se filmova ruskih sineasta tiče, ističu se ostvarenja "Gruz 200" Alekseja Balabanova i "Ništa lično" Larise Sadilove.

Kruna programa "Iz Rusije s ljubavlju" biće projekcija restaurisane verzije remek dela Andreja Tarkovskog "Andrej Rubljov", a među gostima Festa biće direktor fotografije tog slavnog filma Vadim Justinov.

Uvek popularna azijska kinematografija i ove godine će biti prezentovana u okviru celine "Fantazija", i među 16 filmova u ovom delu biće i južnokorejski "Soom" Kim Ki Duka i "The Princes of Nebraska" Vejna Vonga.

Pored ovih, program Festa čine i ustaljena programska celina "Činjenice i slagalice" posvećena savremenom dugometražnom dokumentarnom filmu, "Otkrića"- program filmova mladih autora, i po treći put takmičarska selekcija "Europe out of Europe", koja predstavlja značajna ostvarenja iz Hrvatske, BIH, Makedonije, Turske, Rusije, Gruzije, Srbije...

Filmove u segmentu "Evropa van Evrope" ocenjivaće žiri čiji su članovi Dubravka Lakić, Kim Dong Ho i Džamšed Usmonov, prošlogodišnji pobednik sa filmom "Da bi dospeo u raj prvo umri".

Na Festu se očekuje i tri domaća ostvarenja, čija imena još nisu saopštena, a zasigurno će biti prikazan i "Zavet" Emira Kusturice, koji je do sada prezentovan u Kustendorfu na Mokroj Gori, i na Filmskom festivalu Srbije u Novom Sadu.

Kao i ranijih godina, i ovogodišnji Fest će ugostiti do 100 gostiju iz celog sveta. Počasni gost biće uvaženi nemački sineasta Folker Šlendorf, čiji će film "Ulzhan" biti prikazan u Sava centru u okviru proramske celine "Horizonti".

Organizatori Festa naveli su da su pozvali i brojne filmske delatnike da budu gosti beogradskog festivala - Kloda Šabrola, Kena Louča, Brajana De Palmu, Izabel Iper, Džejn Birkin, Hanu Šigulu, Džemsa Mekevoja, Havijera Bardema, Morgana Frimena, Kejt Blančit, Džejn Birkin, Pitera Grinaveja, Dejvida Kronenberga, Pola Tomasa Andersona, Danijela Dej Luisa i druge.

Direkcija Festa nabavila je dve trećine ostvarenja na programu, dok su 25 filmova obezbedili distributeri.

Svi filmovi će se prikazivati u Sava centru, Domu sindikata, Dvorani kulturnog centra Beograda i u Kinoteci. Cena ulaznica je od 150 - 250 dinara, izuzev za svečano otvaranje, za koje ulaznica košta 400 dinara.

Ulaznice će moći da se od 1. februara kupe u dvoranama u kojima se Fest održava i u „Bilet servisu“ (za projekcije u Sava centru). Prodaja kompleta ulaznica po terminskim linijama u pojedinačnim dvoranama, sa popustom od 10 odsto, trajaće od 1. do 7. februara 2008.

Detaljan program biće naknadno saopšten.

Petočlani Savet Festa ove godine sačinjavaju: Darijan Mihajlović, predsednik, Slobodan Šijan, Mirjana Mijojlić, Ozren Prica i Miloš Paramentić. Umetnički direktor Festa je Miroljub Vučković, a direktor Direkcije FEST-a Miloš Paramentić.

Poseban segment koji će se okviru Festa i ove godine održati je "B2B", koji će od 29. februara do 2. marta okupiti reditelje, producenate, finansijere, prikazivače, distributere, predstavnike ministarstava kulture i filmskih centara iz Albanije, Azerbejdžana, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Gruzije, Hrvatske, Izraela, Jermenije, Kazahstana, Kirgistana, Makedonije, Moldavije, Srbije, Rusije, Tadžikistana, Turske, Turkmenistana, Ukrajine, Uzbekistana, kao i predstavnike fondova i producente iz zapadne Evrope.

"B2B" će omogućiti filmskim profesionalcima – nezavisnim producentima, predstavnicima fondova, distributerima, predstavnicima festivala, tv-akviziterima, da na jednom mestu steknu koncentrisan uvid u kinematografije i produkcione mogućnosti gore navedenih zemalja.

Fest 2008 će predstaviti u ovom segmentu 12 projekata iz 20 zemalja, podeljenih u tri grupe. Najbolji projekat iz svake grupe biće nagrađen sa 7.000 €.

Poziv za projekte iz Srbije otvoren je do 15. januara. Projekat može biti isključivo dugometražni igrani film u fazi razvoja i može ga prijaviti isključivo producent filma.

Pored pičinga, tokom "B2B", učesnici će imati priliku da se bliže upoznaju sa jednom od kinematografija "Europe out of Europe". Takođe će biti organizovani sastanci sa predstavnicima 12 projekata, kao i sa projektima predstavljenim u okviru Serbia Special.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: