20. SFF - zbogom tinejdžerski dani

Najveći filmski festival u regionu, Sarajevo Film Festival, više ni zvanično nije tinejdžer. Očekuju ga uzbudljive dvadesete...

Kultura

Izvor: Piše: Mladen Savkoviæ

Ponedeljak, 25.08.2014.

16:55

Default images

Šta može da se dogodi kada se čovek saplete tik ispred vas? Mogao bi zaista nezgodno da se saplete i da vi budete poslednje što će videti za života. Krhka je ljudska priroda. A mogao bi i da se dočeka bezbedno, uspravi i uputi vam jedan „I will survive pogled i stih, otpočinjući tako razgovor o plesnom hitu, Gloriji Gejnor, i nekim sasvim nebitnim stvarima. I, sasvim nebitno, mogao bi to da bude čovek koji organizuje baš tu žurku, na kojoj vi tako zadovoljno besplatno pijete i družite se ljudima iz sveta filma. I eto, mogao bi to da bude baš nespretni Bas van Der Re iz holandskog fonda „Netherlands Film Commission“, koji provodi vreme saplićući se po trotoarima, veselo čavrljajući sa svima, birajući nove filmove i razmenjujući vizit karte sa svima kojima bi mogao da pomogne, uključujući i tamo neke novinare.

Saplitanje katastrofalnih posledica ili veselo upoznavanje sa potencijalnim finansijerom vašeg novog filma? Ukoliko radnju ove nezgode smestimo na Sarajevo Film Festivalu, oba ishoda su podjednako moguća. Zapravo, drugi je znatno mogućniji.
www.facebook.com/sarajevofilmfestival
Bas van Der Re samo je jedan od stotine filmskih radnika koji iz godine u godinu dolaze u Sarajevo krajem avgusta. Ove godine, žali nam se, mogao je da dođe samo na nekoliko poslednjih dana, i odlučio je da organizuje žurku za sve goste, ne bi li ih što bolje upoznao i sklopio što više kontakata. Kaže da mu se takmičarski program dokumentarnog filma nije mnogo dopao, bar onaj deo koji je pogledao, ali da u je igrani film opravdao očekivanja.

To nimalo ne čudi, ako se uzme u obzir tradicija Sarajevo Film Festivala, prema kojoj se u takmičarskom programu mogu naći samo brižljivo odabrani filmovi šireg regiona, od kojih je svaki na svoj način premijerno prikazan baš u Sarajevu. Tako smo ove godine bili u prilici da pogledamo čak tri svetske, jednu internacionalnu i pet regionalnih premijera.

Srce Sarajeva moguće je dodeliti samo jednom filmu, a to je ovoga puta, prema mišljenju žirija kojim je predsedavao slavni reditelj Bela Tar, zavredilo tursko ostvarenje „Pesma moje majke“ Erola Mintasa

„Žiri zaista ceni hrabru jedinstvenost, čist filmski jezik, izbor da se svakodnevica prikaže na način koji nam omogućuje da shvatimo i zavolimo likove u ovom filmu“, navodi se u obrazloženju članova žirija. „Presrećni smo činjenicom da su autori bili u stanju da se odupru iskušenju komercijalnog filma.“
www.facebook.com/sarajevofilmfestival
Dokumentranim i kratkometražnim programom dominirala su hrvatska ostvarenja, pa je tako Srcem Sarajeva nagrađen dokumentarac „Goli“ Tihe K. Gudac, koji dirljivo pripoveda o porodičnim tajnama i pričama slomljenih ljudi. Potresna filmska priča „Kokoška“ Une Gunjak, o malenoj Selmi koja pokušava da spase kokošku od sigurne smrti i tanjira za ručkom, zaslužila je Srce Sarajeva za najbolji kratkometražni film.

Ovogodišnje, dvadeseto izdanje festivala, obeležila su i brojna velika imena sveta filma, koja su šetala Sarajevom i promovisala svoje filmove, od Gaela Garsije Bernala kome je na otvaranju uručeno počasno Srce Sarajeva, preko Mišela Hazanavisijusa i Berenis Bežo, Melise Lio i Majka Lija, do Jinana Diaoa, Kristija Puiua, Eni Libovic...

Međutim, nisu zvezde te koje su protekle dve decenije od Sarajevo Film Festivala napravile najznačajniju filmsku smotru u regionu, iako su svakako pomogle promovisanju, već su to filmovi koji se prikazuju, ali koji i nastaju na ovom festivalu. Iako u senci glavnih takmičarskih programa, Sarajevo Film Festival čine i brojni prateći programi koji okupljaju profesionalce iz filmske industrije ali i početnike sa ciljem da omoguće što bolju realizaciju kvalitetnih ostvarenja.
www.facebook.com/sarajevofilmfestival
Primera radi, dokumentarni film „The Other Side of Everything“ mlade srpske rediteljke Mile Turajlić (Cinema Komunisto) osvojio je skoro sve nagrade u sekciji za Docu Rough Cut Boutique projekte. S druge strane, upravo završeno izdanje festivala značajno je i po prvom održavanju programa „Pretpremijere“ koji je osmišljen kako bi se upravo dalo prostora regionalnim filmskim projektima i kako bi se povezali autori, distributeri i emiteri.

„Filmovi koji su prikazani u ovkiru ovog programa pokazali su veliko interesovanje i nadam se da ćemo ih već od devetog mjeseca gledati u kinima i da će imati rezultate bar dva, tri puta veće nego što su do sada imali“, kazao je direktor festivala Mirsad Purivatra, predstavljajući filmove „Spomenik Majklu Džeksonu“, „Varvari“ i „Broj 55“, prikazane u okviru „Pretpremijera“.
www.facebook.com/sarajevofilmfestival
Za politički trenutak festivala, mimo filmova koji se bave aktuelnim i dešavanjima skorije prošlosti, pobrinuo se britanski reditelj Ken Louč. On je u Sarajevu boravio kao kurator Fondacije Ketrin Kartlidž u okviru koje je dodeljena nagrada Abdelu Salamu Šehadehu, Ašrafu Mašaraviju i kompaniji „Media Town Pro“, u okviru koje pomenuti reditelji još uvek aktivno snimaju filmove u ratu pogođenom pojasu Gaze.

„Njih dvojica ne samo da preživljavaju, već istovremeno prave filmove. Mi to prepoznajemo i odajemo priznanje njima i ljudima u Gazi. Svi radimo onoliko koliko možemo i znamo koliko je za pomoć tim ljudima to nedovoljno. Svet zna da se tamo dešavaju zločini. Svet zna da se zemlja od naroda krade suprotno međunarodnom pravu. Palestinska deca se otimaju suprotno međunarodnom pravu. A bez vladavine prava se ne može živeti.“, kazao je Louč dodeljujući priznanje. „Ono što me čini ljutim je što moja zemlja, a naročito SAD, tvrde da su na strani zakona, ali nisu. SAD bi mogle sutra ovo da završe samo kad bi imale koristi, a moja zemlja na svoju sramotu prati siledžijske SAD.“
www.facebook.com/sarajevofilmfestival
S druge strane, posebnu pažnju tokom festivala dobio je američki reditelj Majkl Vinterbotom, čiji su filmovi bili prikazivani u okviru programa „Posvećeno“, programu koji „koncizno ilustruje koliko nas ovaj autor uporno u različitim registrima, nekonvencionalnim formalnim postupcima i eksperimentima, podseća da filmovi nisu samo priče o svetu oko nas, nego i ogledi o svojoj vlastitoj prirodi“.

Podvlačeći crtu sa više od 100.000 posetilaca festivala, 20. Sarajevo Film Festival predstavio je 246 filmskih ostvarenja iz čak 60 zemalja. Festival je i zvanično izašao iz svojih tinejdžerskih godina, smelo zakoračio u još uvek mladalački buntovne, ali nešto odgovornije dvadesete, pa je za očekivati da naredno izdanje festivala, zakazano za period od 14. do 22. avgusta, pokaže svoje zube i svoj status najvećeg regionalnog filmskog festivala podigne na viši nivo.

Song of My Mother - Trailer from Asli Erdem on Vimeo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: