Sreda, 15.01.2020.

22:27

Egipatska policija uhapsila četvoro zaposlenih turske agencije u Kairu

Turska državna novinska agencija Anadolija saopštila je da je egipatska policija upala u njene prostorije u Kairu i uhapsila četvoro zaposlenih.

Izvor: Beta/AP

Egipatska policija uhapsila četvoro zaposlenih turske agencije u Kairu
Ilustracija: Depositphotos/ londondeposit

Anadolija je navela da nema informacije o tome gde su posle sinoćne racije odvedeni uhapšeni medju kojima je jedan državljanin Turske, zadužen za finansije i za upravljanje kairskim dopisništvom.

Bezbednosne snage Egipta isključile su kamere i internet u prostorijama Anadolije i pretresale objekat tokom noći, navela je agencija.

Anadolija je dodala da su zaplenjeni pasoši zaposlenih, mobilni telefoni i kompjuteri i da njenom advokatu nije dato nikakvo objašnjenje.

Ministarstvo spoljnih poslova Turske osudilo je upad policije i zatražilo momentalno puštanje zaposlenih na slobodu. U znak protesta najviši predstavnik Egipta u Turskoj pozvan je na razgovor.

U saopštenju turskog ministarstva za upad policije krive se i zapadne zemlje koje se optužuju da zanemaruju kršenja ljudskih prava u Egiptu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Egipta saopštilo je da je izvelo raciju u sklopu "napora na razotkrivanju zavera terorističkog Muslimanskog bratstva i zemalja koje ga podržavaju", što se odnosi na Tursku.

Islamistička Partija pravde i razvoja turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana dugo je podržavala pokret Muslimansko bratstvo koji je sada zabranjen u Egiptu. Turska i Egipat su imali bliske veze tokom jednogodišnjeg mandata zbačenog egipatskog predsednika Mohameda Morsija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: