DSS: Ne odgovaramo Insajderu ni na konferenciji za novinare

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.10.2012.

17:18

Default images

Na pitanje novinara Insajdera zašto DSS uporno ignoriše dokaze objavljene u serijalu Patriotska pljačka i šta se na taj način brani, potpredsednik DSSa Slobodan Samardžić odbio je da da odgovor.

Pre samo sedam dana na konferenciji za novinare DSS-a funkcioner te stranke Petar Petković optužio je Insajder da radi „specijalne emisije protiv Srba u Pokrajini“ , iako funkcioneri DSS-a već mesecima odbijaju sve pozive Insajdera da odgovore na pitanja o trošenju budžetskih sredstava na Kosovu.

Novinari Insajdera ipak su još jednom, ovaj put na stranačkoj konferenciji za novinare pokušali da dobiju odgovore.



B92: Irena Stević, Insajder B92. Šta DSS brani time što ignoriše dokaze iznete u Insajderu, da li brani pljačku i trošenje sredstava iz budžeta bez ikakve kontrole ili pojedince koji su imenovani u emisijama?

Slobodan Samardžić, DSS: Molim Vas gospođo, jeste Vi doneli pismo Vašeg direktora, neko? Ja ću Vas podsetiti, DSS je poslao pismo Vašem direktoru pre dve godine gde je tražio razjašnjenje oko nekih kampanja koje je B92 vodio protiv DSS-a. Dok to pismo ne stigne, to objašnjenje i to razjašnjenje, mi nećemo sarađivati sa B92.

B92: Da li tim upornim odbijanjem, uz izgovor da DSS ne sarađuje sa B92, zapravo funkcioneri DSS-a, izbegavaju da odgovore na pitanja?

Samardžić: Vidite svako je pitanje legitimno i dobro za konferenciju za štampu, ali ja Vas prosto pitam da li ste doneli pismo. Mi ćemo Vam odgovoriti, nema problema, samo da razjasnimo ove stvari...

B92: Ne nisam donela rekla sam, ja sam Vam jasno odgovorila.

Samardžić: Onda nema odgovora, ne možete, prosto ne sarađujemo.

Novinar agencije Beta: Evo mogu ja da postavim pitanje?

Samardžić: Izvolite postavite pitanje.

Novinar agencije Beta: Pa to što je koleginica rekla.

Samardžić: Pa postavite ga Vi. Morate da ga formulišete da bih Vam ja odgovorio. Neću ja da odgovaram...

Novinar agencije Beta: O trošenju budžetskih sredstava iz budžeta, dok ste bili ministar.

Samardžić: Trošenje budžetskih sredstava iz budžeta dok sam bio ministar...

Novinar agencije Beta: Da, na Kosovu i Metohiji

Samardžić: To je mnogo uopšteno pitanje. Sredstva su bila namenski trošena i rasproređena prema planu budžeta.

B92: I nije bilo zloupotrebe tih sredstava? Mislim sad ste ponovo vešto izbegli da odgovorite na pitanje...

Samardžić: Pa ja odgovaram na pitanje kolege Vašeg...

B92: Pa da ali vrlo vešto ste izbegli da odgovorite na pitanje očekujući da on ponovi...

Samardžić: Dobro, izvolite dalje... gospođo, ja sam Vama rekao da neću da razgovaram o tim stvarima sa Vama dok ne donesete pismo.

B92: Da ali to zaista izgleda kao izgovor, mogli ste isto tako da nas ne pustite na konferenciju...

Samardžić: Nemojte prekidati konferenciju. Konferencija teče...

B92: Ne prekidam. Ja sam novinar, pa valjda zbog nas postoji ta konferencija.

Samardžić: Nemate... nemate reč gospođo... izvolite...

B92: Nemam reč?!

Samardžić: Izvolite, ko želi pitanje....

B92: Jel mogu ja sada?

Samardžić: Ako nema pitanje...

B92: Pa ima pitanje.

Samardžić: Pa Vi ne možete, Vi ne možete zato što mi sa Vama ne sarađujemo.

Inače, glavni i odgovorni urednik B92 Veran Matić uputio je još oktobra prošle godine pismo DSS u kojem traži pojašnjenje o tome kakav odgovor ta stranka od njega očekuje. Naime DSS je prethodno umesto odgovora na brojna pitanja redakciji Insajder o pozadini ubistva premijera Zorana Đinđić dostavio pismo u kojem kaže da B92 protiv te stranke vodi medijsku kampanju i najavljuje prekid saradnje. Nikakav odgovor tom prilikom nisu tražili od rukovodstva B92.

Godinu dana kasnije DSS ignoriše poziv Verana Matića da pojasne u čemu je problem i kako može da se reši.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović kaže da onog trenutka kada DSS i neke druge organizacije odbijaju da odgovaraju na bilo koja novinarska pitanja, zapravo skrivaju istinu od javnosti. U takvim situacijama nužna je novinarska solidarnost.

“Ja verujem da bi jedini ispravan potez naših kolega u situaciji u kojoj se našao Insajder bio da tog trenutka napuste konferenciju za štampu. Onog trenutka kada mi kao novinari pokažemo tu vrstu solidarnosti, ja sam siguran da neće biti mnogo njih koji će se odlučivati da po svojoj sopstvenoj volji biraju kuće i medije na koje će odgovarati ili neće odgovarati na pitanja”, kaže Obradović.

Televizija B92 večeras emituje petu epizodu serijala Insajder Patriotska pljačka u kojoj ćete videti zašto su mnogi veliki državni projekti na Kosovu, koji su plaćali svi građani Srbije, ostali nezavršeni. Koje su sve projekte plaćali građani Srbije, ali i kako su se prilikom promene vlasti menjale i privatne firme koje su dobijale poslove videćete u sledećoj emisiji Insajdera. Insajder je na programu večeras u 21 sat

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: