Ministarstvo kulture tuži "Kurir"

Ministarstvo kulture Srbije najavilo je da će, zbog teksta u današnjem "Kuriru" u kojem se podržava upotreba nasilja, pokrenuti prekršajni postupak protiv tog lista.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 02.06.2008.

15:43

Default images

U "Kuriru", na naslovnoj strani, objavljen je tekst čiji nadnaslov i naslov, kao i sadržaj, mogu da sugerišu i odobravaju upotrebu sile (u ovom slučaju dinamita) protiv homoseksualaca, navedeno je u saopštenju koje je potpisao pomoćnik ministra kulture Dragan Janjić.

List je, kako je naglašeno u saopštenju ministarstva, bez ikakve ograde preneo intervju sa izvesnim Predragom Radetićem koji je bio uhapšen zbog toga što je planirao da "eksplozivom prekine gej žurku učesnika i gostiju Evrovizije".

"Ovakav način izveštavanja ne može se pravdati medijskim slobodama. Reč je, naprosto, o podsticanju na nasilje i otvorenom izražavanju netrpeljivosti prema jednoj manjinskoj grupi", ističe ministarstvo.

U saopštenju se upozoravaju mediji da su, shodno Ustavu Srbije, Zakonu o javnom informisanju i međunarodnim konvencijama, obavezni da izbegavaju svako pozivanje na nasilje i da poštuju prava manjina.

UNS protiv objavljivanja fotografija

Udruženje novinara Srbije saopštilo je danas da je oko 58 odsto kolega podržalo pokretanje prekršajnog postupka protiv listova "Kurir" i "Večernje novosti", zbog objavljivanja fotografija sa pornografskim sadržajem maloletničkog nasilja.

U anketi, isti odgovor dalo je oko 28 odsto kolega, ali uz insistiranje na doslednosti Republičkog tužilastva i u drugim sličnim slučajevima, navodi UNS.

Protiv je bilo troje, a za rubriku "nemam stav" opredelilo se devetoro kolega. Dnevni listovi "Kurir" i "Večernje novosti" objavili su fotografije maloletničkog nasilja u Pirotu, nakon čega je reagovalo Republičko javno tužilaštvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: