Info

Četvrtak, 22.06.2006.

11:46

Mitingom na štrajk

Kako je Koštunica tokom tri godine vladavine pokazao da mu pragmatizma ne manjka, čini se da su štrajk i kontramiting samo dnevnopolitičke besmislice koje će, eventualno, odložiti (predizborne) razgovore DS-DSS

Izvor: R.D.

Default images

U danu kada je Demokratska stranka odgovorila potvrdno na poziv G17 Plus i odredila delegaciju za razgovare o saradnji tzv. demokratskog bloka, otvoren je novi veliki front na liniji DS - Demokratska stranka Srbije. Reč je o najavi demokrata predsednika Srbije Borisa Tadića da će štrajkovati danas u Kragujevcu dok tamo bude zasedala Vlada i odgovoru demokrata Vojislava Koštunice da će, ukoliko DS ispuni pretnju, organizovati (kontra)mitinge u mestima gde bude boravio Tadić.

Da se odnosi među dve najveće stranke demokratskog bloka dovedu do usijanja redovno se staraju i čelnici DS u Novom Sadu stalnim pozivima tamošnjem DSS da prestane da podržava vladajuću SRS-SPS koaliciju. Pozivi se redovno odbijaju. Ovih dana je potpredsednik DS Dragan Šutanovac poziv takve sadržine uputio svim članicama vladajuće koalicije, uključujući i G17 Plus. Istovremeno, DS odbija pozive Dinkićevih saradnika da zajedno ruše radikale. Iako najmlađa u sazvežđu stranaka koje su nastale iz DS, Jovanovićeva Liberalno-demokratska partija, ovih dana ohrabrena pobedom u Novom Bečeju, ne želi sprege sa izuzetkom GSS koji je, faktički, usisan kao pridruženi kolektivni član LDP.

Sviknuti na svašta ovdašnji analitičari vrlo brzo će zaključiti da je predizborna agitacija počela i da se lagano nazire novi blok. Pitanje je ne hoće li nego kada će vođa DSS, da parafraziramo njegovog prethodnika na premijerskom mestu Zorana Đinđića, progutati žabu da se ne bi našao u bezizglednoj bici na dva fronta - protiv radikala i protiv ostatka demokratskog bloka. Kako je Koštunica tokom tri godine vladavine pokazao da mu pragmatizma ne manjka, čini se da su štrajk i kontramiting samo dnevnopolitičke besmislice koje će, eventualno, odložiti (predizborne) razgovore DS-DSS. Vrlo je verovatno, napokon, da ni Koštunica ni Tadić neće izgubiti glasove zbog tog plašenja mečke rešetom; ako ni zbog čega drugog, ono zato što su jalovim politiziranjem svoje biračko telo sveli na stranački kadar plus tvrdo jezgro obožavalaca. Ostalo su, za neupućene, pristalice radikala i socijalista koje prilježno koriste pravo glasa i - apstinenti. Mnogo apstinenata, umornih od demokratskih igara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

22 h

Podeli: