"U regionu postoje hrabri ljudi, EU ne daje dobar primer"

"Zapadni Balkan ima veliki potencijal, koji je do sada neiskorišćen, jer zemlje regiona isuviše gledaju na svoje različitosti umesto da traže sličnosti".

Izvor: B92

Utorak, 19.03.2019.

08:56

Foto: Thinkstock

To je ocenjeno u Beču na "Južno-istočno evropskom biznis-krugu" u organizaciji Mreže za razvoj poslovanja jugoistočne Evrope (SEEBDN).

Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković istakao je, u svom obraćanju na sinoćnjem skupu, da su sada potrebne hrabre i pametne odluke, te ukazao da bi, da ih je bivša Jugoslavija donela krajem osamdesetih, postjugoslovenske države danas već mogle biti članice EU.

Naglasio je da su za privlačenje investicija potrebna stabilnost i mir.

U čitavoj Evropi, konstatovao je crnogorski ministar, postoje tenzije, jer u mnogim delovima populisti dolaze na vlast.

Ocenio je da globalno gledano, bezbednost postaje jedno od važnijih pitanja i da je globalna bezbednost trenutno u većoj opasnosti od one na Zapadnom Balkanu.

Bošković je ukazao da u regionu postoje hrabri ljudi, a kao primer naveo je postizanje sporazuma između Grčke i Severne Makedonije, kojim je rešeno nešto, za šta se još pre dve godine mislilo da je nerešivo.

Naveo je da na Zapadnom Balkanu, međutim, ima još otvorenih problema.

S tim u vezi je naveo kosovsko pitanje, dodajući da je retorika oko toga sada kao tokom devedesetih, ali je ipak ocenio da, i pored toga, ne mogu da se dogode stvari koje su se dogodile tada.

Međutim, nestabilnost na Kosovu može izazvati nestabilnost u Crnoj Gori, Srbiji, BiH, i drugim zemljama regiona, jer su sve povezane, a može negativno uticati i na stabilnost Evrope.

Neophodno je, kako je istakao, da se Beograd i Priština što pre vrate dijalogu.

Dalji izazov predstavlja BiH, za koju je kazao da je nefunkcionalna država.

Ukazao je da je najveći problem na Balkanu što svi uvek gledaju na različitosti, umesto na zajednički interes.

Bošković je kazao da je zajednički interes do sada bilo stremljenje ka članstvu u EU.

On je ukazao da se stav stanovništva prema EU menja, jer Unija već duže ne daje dobar primer.

Kada je reč o Crnoj Gori, izrazio je uverenje da će zatvoriti sva poglavlja u pristupnim pregovorima do 2023., a da je ona na EU da li je spremna da je primi kao članicu. Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković nastavlja učešće na 16. konferenciji predsednika parlamenata Jadransko-jonske inicijative u Budvi.

Na konferenciji, koju organizuje Skupština Crne Gore u okviru svog predsedavanja ovom inicijativom, razmatraju se pitanja regionalne saradnje, saradnje u oblasti turizma i kulture, kao i saradnje parlamentarnih tela kao značajnog resursa u unapređenja saradnje u prioritetnim oblastima za države regiona u okviru ove inicijative.

Skupu, pored Gojkovićeve, prisustvuju predsednici parlamenata Albanije, Hrvatske, Severne Makedonije, Slovenije, domaćina Crne Gore, kao i zamenici predsednika i potpredsednici parlamenata Grčke, Italije, Bosne i Hercegovine.

Republika Srbija će 1. juna preuzeti predsedavanje Jadransko-jonskom inicijativom na godinu dana.

Maja Gojković imaće i brojne bilateralne susrete tokom održavanja Konferencije, saopšteno je iz Narodne skupštine Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: