"Mučio sam i mučio Makrona da obeća da će doći, uspeo sam"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Parizu sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom koji je obećao da će doći u Srbiju.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 17.07.2018.

16:09

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučič izjavio je da je sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom postigao visok stepen saglasnosti u ključnim pitanjima a pre svega u tome da se mora sačuvati mir i staiblnost u regionu, da treba zajednički tražiti rešenja i gledati u budućnost, a ne samo u prošlost.

"Dobili smo podršku od Makrona za pronalaženje komprimsinog rešenja sa Albancima na Kosovu da obezebedimo trajni mir za sve ljude koji žive na našim prostorima", rekao je Vučić u zajedničkom obraćanju medijima s Makronom posle razgovora u Jelisejskoj palati.

Vučić je rekao da je sa Makronom razgovarao o budućnosti Srbije i regiona kao i o dijalogu Beograda i Prištine, o bilaterlajnim odnosima i o "srpsko-francuskom iskrenom i dugotrajnom prijateljstvu koje ne traje decenijama već vekovima".

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je posle susreta s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da Francuska želi da pomogne Srbiji na putu ka Evropskoj uniji i zahvalio na pomoći Srbije po pitanjima bezbednosti i borbe protiv organizovanog kriminal i ilegalne migracije. "Srbija je angažovana u pregovorima o pristupanju EU... Želimo da budemo ti koji će joj pomoći na tom putu da biste rešili najosetljivija pitanja", rekao je Makron na zajedničkoj konferenciji za novinare s Vučićem u Jelisejskoj palati.

Makron je rekao da stogodišnjica Prvog svetskog rata podseća kako su se nekad Francuska i Srbija borile kao saveznici i dodao da su srpski i francuski vojnici ponovo danas zajedno u mirovnim misijama, na primer u Maliju i u Libanu.

"Zahvaljujem na pomoći po pitanju bezbednosti, organizovanog kriminala i imigracije, Srbija je neophodan partner, rekao je Makron.

On je rekao da podržava stabilnost celog regiona, svake zemlje regiona i pozvao ih da ne popuste pod bilo kakvom stranom pretnjom.

Francuski predsednik Emanuel Makron prihvatio je poziv da dođe u Srbiju, a predsednik Aleksandar Vučić rekao da se nada da će to da bude što pre.

Makron je prethodno na zajedničkoj pres konferenciji rekao da je zahvalio Vučiću na pozivu i da želi da išpostuje preuzeti poziv, dok je srpski predsednik u novinarima preneo da je danas molio Makrona da Srbiju poseti što pre.

"Ja sam danas uspeo, mučio sam, mučio predsednika Makrona da mi obeća da će da dođe u Srbiju a ne samo ja ponovo u Pariz i na kraju sam uspeo i rekao sam da ću to da kažem srpskoj javnosti i da se on ne ljuti zbog toga", rekao je Vučić i obratio se Makronu recima: "Mi vas očekujemo punog srca i da to bude što pre", rekao je Vucić.

"I ja sam to potvrdio", rekao je Makron i zahvalio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: