Vučić: Vojska mora da bude spremna u svakom trenutku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da Vojska mora da bude spremna da u svakom trenutku bude snažan faktor odvraćanja za svakog potencijalnog agresora.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.04.2018.

12:42

Vučić: Vojska mora da bude spremna u svakom trenutku
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžiæ

On je istakao i da je na srpskoj politici da sačuva mir i stabilnost i doprinese tome da vojska nikada ne bude upotrebljena.

Na svečanom prijemu povodom 23. aprila - Dana Vojske Srbije, Vučić je rekao da država iz budžeta godišnje izdvaja 600 miliona evra za vojsku, i da to nije mnogo u poređenju sa snažnijim državama, ali da to za Srbiju nije malo i da je država spremna da to izdvajanje i poveća, u skladu sa rastom društvenog proizvoda i fiskalnom konsolidacijom.

"Izdvajaćemo i više, ali ćemo tražiti i rezultate. Neće moći više da se dogodi da generalna inspekcija dođe u jednu od najvažnijih brigada i da je polovina vojnika na poštedi zato što ne mogu da prođu test fizičke pripremljenosti. Tražićemo više ozbiljnosti i odgovornosti, ali zbog toga što je vojska nesumnjivo najbolji deo društva i najbolji sistem. Želimo da takva ostane i bude još bolja", rekao je Vučić i izrazio spremnost države da poveća izdvajanja za oružane snage.

Vučić je zamolio pripadnike vojske da budu još vredniji i posvećeniji jer u velikoj meri svojim radom doprinose zaštiti mira i stabilnosti.

"Vojska uvek mora da bude spremna za svaki od teških izazova. Mi smo imali ugašenu lovačku avijaciju i helikoptersku avijaciju koja je bila gotovo ugašena, ali je naša budućnost sada drugačija. Imaćemo bolje opremljenog vojnika", rekao je Vučić i najavio da će biti nastavljene nabavke pušaka iz inostranstva ali i nabavke iz fabrika srpske vojne industrije.

On je zahvalio Vojsci Srbije zbog toga što je uvek uz svoj narod i prilikom elementarnih nepogoda i kada država trpi pritiske spolja ali i poručio vojnicima da i dalje budu spremni na svaku vrstu izazova.

"Znamo kroz šta smo prošli pre 19 i pre 25 godina i pre toga u svetskim i balkanskim ratovima... Vojska Srbije uvek mora da bude spremna, a na srpskoj politici je da čuva mir i stabilnost i da spreči da vojska ikada bude upotrebljena. Ali, vojska mora u svakom trenutku da bude spremna da odgovori svakom izazovu i odvrati svakog agresora od pomisli da ugrozi našu zemlju", rekao je Vučić.

Dan Vojske Srbije - 23. april, obeležava se u znak sećanja na 1815. godinu, kada je upravo na taj datum podignut Drugi srpski ustanak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: