Rusija i Britanija "baš zakuvale": Ultimatum i odgovor

Rusija "nije kriva" za trovanje bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja u Britaniji i spremna je da sarađuje sa britanskim vlastima, rekao je Sergej Lavrov.

Izvor: B92

Utorak, 13.03.2018.

12:15

Rusija i Britanija
EPA-EFE/ Maxim Shipenkov

"Rusija nije kriva i spremna je da sarađuje u istrazi ukoliko Velika Britanija ispuni svoje međunarodne obaveze", rekao je šef ruske diplomatje novinarima u Moskvi, dan posle optužbi britanske premijerke Tereze Mej upućenih Rusiji tim povodom.

Lavrov je rekao da Rusija traži pristup uzorcima nervnog gasa kojim su otrovani bivši dvostruki agent Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija, pre nego što može da pruži objašnjenja koja traži London.

"Tražili smo u zvaničnoj noti da nam se dozvoli pristup toj supstanci i tražili pristup svim podacima u istrazi obzirom da je jedna od žrtava državljanka Rusije Julija Skripalj", rekao je Lavrov i dodao da je London odbio te zahteve.

On je optužio britanske vlasti da krše Konvenciju o zabrani upotrebe hemijskog oružja prema kojoj osumnjičenoj zemlji treba pružiti pristup inkriminisanim supstancama i treba omogućiti transparentnu istragu.

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je juče da je bivši ruski dvostruki agent Sergej Skripalj bio izložen vojnom nervnom agensu kakav proizvodi Rusija i da postoji "velika verovatnoća" da je Rusija odgovorna za trovanje.

Mejova je u rekla u Britanskom parlamentu da je ambasador Rusije pozvan da objasni kako je došlo do toga da je ruski nervni agens upotrebljen protiv bivšeg špijuna koji je u Rusiji osuđen za špijuniranje u korist Velike Britanije. Ambasadoru je rečeno da Rusija do večeras treba da pruži objašnjenje kako je taj agens stigao na britansko tlo.

Potom je ambasadorka Velike Britanije u Moskvi pozvana danas na razgovor u rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Britanska premijerka je rekla da je hemikalija upotrebljena u napadu identifikovana kao deo grupe nervnih agenasa poznate kao "novičok".

Skripalj i njegova ćerka Julija su u kritičnom stanju posle trovanja nervnim agensom prošle nedelje u engleskom gradu Solsberiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: