Kim i Tramp – susret koji se čeka, Švajcarska "spremna"

Švajcarska je spremna da bude mesto razgovora Severne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država, saopšteno je iz Berna.

Izvor: B92

Petak, 09.03.2018.

23:25

Kim i Tramp – susret koji se čeka, Švajcarska
Foto: Tanjug/AP

Da li će do sastanka američkog i severnokorejskog predsednika doći nije još izvesno, ali ako se to zaista dogodi, postavlja se pitanje gde će susret biti održan.

"Švajcarska razgovara sa svim zainteresovanim stranama", rekla je Karole Velti, portparolka ministarstva spoljnih poslova Švajcarske.

Na njima je, kako je dodala, da odluče da li, kada i gde žele da vode razgovore.

"Ponuda Švajcarske je poznata", rekla je ona.

Švajcarska je tri puta već figurirala kao zemlja domaćin za sastanak SAD i Severne Koreje u Ženevi.

Bez obzira na diplomatske veze Severne Koreje i Švajcarska Kim ima i lične uspomene na ovu zemlju. Švajcarski mediji podsećaju da je on jedan deo mladosti proveo u Libefeld četvrti između Berna i Kenica i da je u to vreme čak dobro govorio nemački koji se govori u Bernu.

Sastanak predsednika SAD Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una predstavlja veliku kocku s neizvesnim ishodom, ocenjuju američki mediji.

Dok liberalni mediji, koji su inače veoma kritični prema Trampu, ocenjuju da predsednik SAD neočekivanim prihvatanjem Kimovog poziva možda pokušava da skrene pažnju s poslednjih skandala i istrage o ruskom mešanju u izbore, konzervartivni mediji više navode da Tramp pregovorima treba da pristupi s velikim oprezom.

Južnokorejski zvaničnici saopštili su ranije da je Tramp pozitivno odgovorio na predlog lidera Severne Koreje da se sastane s njim.

Susret bi trebalo da bude održan do kraja maja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: