Sreda, 21.02.2018.

16:27

"Za prijem smo Zapadnog Balkana, ali kad se ispune uslovi"

Šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drian ponovio je posvećenost Francuske za ulazak zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

Izvor: Beta

Foto: Gettyimages

Međutim, kako je rekao, to bi trebalo da se dogodi kada zemlje Zapadnog Balkana ispune neophodne uslove, saopštilo je francusko Ministarstvo inostranih poslova.

Le Drian, koji je u utorak u Parizu razgovao sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, rekao je da je dijalog Beograda i Prištine, pod pokroviteljstvom EU, od "suštinskog značaja za stabilizaciju celog regiona" i dodao da taj dijalog treba da dovede do "poptune normalizacije odnosa Srbije i Kosova".

Francuski ministar je izrazio nadu da će do narednog samita EU 17. maja u Sofiji biti promovisana "pozitivna agenda" za Zapadni Balkan, na osnovu "konkrektnih mera podrške EU naporima koje zemalje regiona treba da ulože u cilju približavanja Uniji".

Francusko ministarstvo nedavno je podsetilo da EU posvećuje posebnu pažnju Zapadnom Balkanu, što je ilustrovano strategijom koju je Evropska komisija objavila 6. februara.

"Jasno je potvrđena evropska želja da zemlje Zapadnog Balkana sprovedu reforme potrebne za dalje napredovanje", dodalo je ministarstvo.

Le Drian bi trebalo da posetu Srbiju 12. i 13. aprila a do kraja godine je predviđena poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: