Zarobljena dvojica džihadista – članova "Bitlsa"

Snage pobunjenika u Siriji, koje podržavaju SAD, zarobile su dva ozloglašenja britanska pripadnika ćelije tzv Islamske Države, potvrdili su američki zvaničnici.

Izvor: B92

Subota, 10.02.2018.

00:36

Zarobljena dvojica džihadista – članova
Ilustracija: GettyImages

Za zarobljene se sumnja da su umešani u brutalna mučenja i ubistva talaca sa Zapada.

Njih dvojica su bili deo četvoročlane grupe ID iz Velike Britanije, koju su njeni taoci nazvali "Bitlsi" zbog britanskog akcenta i porekla.

Vođa grupe bio je Mohamed Emvazi, poznatiji kao "Džihadi Džon", koji je ubijen 2015. godine u napadu dronom koji je izvršila CIA.

Prema navodima dvoje američkih zvaničnika, Sirijske demokratske snage su nedavno zarobile Aleksandu Kotija i El Šafija Elšeika i njih ispituju američki istražitelji, prenosi EJ-Bi-Si njuz.

Kako je rekao jedan od zvaničnika, njih dvojica su uhvaćeni početkom januara tokom operacije u istočnoj Siriji.

Četvrti član grupe navodno je zarobljen i drži se u pritvoru u Turskoj.

Emvazi je bio vođa grupe i "glas iza" snimaka Islamske države, na kojima su prikazana odsecanja glave američkih talaca Džejmsa Folija, Stivena Sotlofa i Abdula-Rahmana Kasiga.

Majka jednog od ubijenih talaca Džejmsa Folija, Dajan Foli, rekla je da želi suđenje za dvojicu Britanaca, koji su bili deo ćelije ID, i da oni dobiju doživotne zatvorske kazne.

Ona je za Bi-Bi-Si rekla da hapšenja neće vratiti njenog sina, ali da se nada da će to zaštiti druge da budu žrtve takve vrste zločina.

"Njihovi zločini se ne mogu ni zamisliti. Oni zaista nisu učinili ništa dobro u svetu, tako da mislim da treba da provedu ostatak života u zatvoru", rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: