"Za sedam godina protiv nas je upotrebljeno svako oružje"

Bebe iznose iz srušene bolnice, bombardovana zgrada se ruši, bolničari čiste povređene od hemijskog napada poslednjeg od pet takvih u ovoj godini. To je Sirija.

Izvor: B92

Petak, 09.02.2018.

13:35

Foto: Tanjug/ AP /Gabriel Chaim

A i to su samo “detalji” onoga što se u severnom delu Sirije dešavalo ove sedmice dok se SAD, koje podržavaju pobunjenike, i Rusija koja je na strani režima Bašara el Asada “nadmudruju” iznad sirijskog neba, gađajući svako svoju metu.

A civili stradaju, navodi u velikom tekstu “Njujork tajms”, koji ističe da je u Siriji sada gore nego što je bilo.

Najslikovitiji, ali i nažalost najprecizniji, opis pravog stanja u Siriji dao je za taj list Moaz al Šami, antivladin aktivista iz grada Sarakeba.

“Protiv nas je upotrebljena svaka vrsta oružja u proteklih sedam godina i to gleda ceo svet”, kazao je on.
Foto: Tanjug/ Syrian Civil Defense White Helmets via AP
Njujorški list piše da je svet obmanut vestima koje su se pojavile pred kraj prošle godine da su teroristi Islamske države potisnuti sa svojih uporišta.

Od decembra 300.000 ljudi započelo je nove borbe. Samo u 48 sati vladine snage ubile su više od 100 ljudi, uglavnom civila. Isto toliko, kažu pobiles u i američke trupe i pobunjenci, takođe za 48 sati.

Ali, tu je i treći front – otvoren kada je Turska napala uporišta Kurda u Siriji. U celu priču bi trebalo dodati i Iran, koji se takođe umešao u napade u Siriji.

Dakle, Sirija odavno više nije građanski rat u toj zemlji, započet kao pobuna protiv režima Bašara Al Asada već niz konfliktnih zona, u kojima su zaraćene strane povezane.

Borbe se vode skoro u svim delovima zemlje, u kojima jedni ratuju protiv drugih, drugi protiv trećih...Za to vreme žrtve se broje. Prema grubim procenama u sukobima je stradalo 400.000 ljudi, dok je 11 milliona Sirijaca izbeglo, što je više od polovine celokupne populacije. Niko nema odgovor ni na pitanje kako će i ko ponovo razrušenu Siriju postaviti na noge. Tim pre što, kako se ocenjuje, režim Bašara el Asada ostaje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: