Mihajlović: Strategija EK iskorak Brisela

Strategija za prijem Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana u članstvo EU, čije se usvajanje očekuje danas, dobro je za ceo region izjavila Zorana Mihajlović.

Izvor: B92

Utorak, 06.02.2018.

11:41

Mihajlović: Strategija EK iskorak Brisela
Screenshot B92

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je rekla da zbog toga što još uvek nije moguće imati uvid u ceo tekst, ne mogu se iznositi krajnji stavovi, ali je ocenila da ukoliko se u strategiji pominje godina, to je, kaže, veliki iskorak same EU jer bi to bio prvi put da se pominje određena godina za ulazak Srbije u EU.

"Donošenje strategije posle 15 godina je dobro i za region i za Evropsku uniju. Ukoliko se u strategiji pominje godina to je veliki iskorak same EU jer bi to bio prvi put da se pominje odredjena godina ali to ćemo još videti", kaže Mihajlovićeva.

Napominje da se Srbija kreće ka svom strateškom cilju a to je, ističe, Evropska unija.

"Srbija nikada nije robovala godinama , sve što je marljivo i vredno radila, radila je da se uskladi sa standardima EU zato što je to za nas važno krećući se ka strateškom cilju, a to je člansvo u EU. Naši građani i građanke po svim istraživanjima žele da idu u EU .I u tom smislu to i radimo", objašnjava ona.

S druge strane, kaže, region Zapadnog Balkana nije ni bauk ni Ahilova peta Evropske unije, kao što, ističe, ni EU nije samo priliv investicija i grantova. "EU znači duboko reformisanje celog društva, potpunu demokratizaciju celog društva. Ukoliko se u strategiji pominju neki uslovi koji se navode u medijima, pitanje standarda, ljudskih prava, pitanje KiM, po svim tim pitanjima Srbija već radi sa EU", navodi Mihajlovićeva i dodaje da ne postoji ni jedan resor gde Srbija ne radi sa EU.

Podseća da i na pitanju KiM i postojanju Zajednice srpskih opština, koje po njenoj oceni treba da postoji pod posredstvom EU, takođe Srbija sarađuje sa Briselom.
"Hoćemo da budemo deo EU, ali hoćemo pre svega da naše društvo bude u skladu sa svim evropskim i svetskim standardima, u nekim oblastima rekla bih da već jesmo, u nekim drugim treba još da radimo", rekla je Mihajlovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: