"Država nije nevina, super prođete i ako vas ne ubiju"

Istoričarka Branka Prpa kaže za Dojče vele da je slika koja je viđena u Beogradu u nedelju razlog za brigu.

Izvor: B92

Utorak, 06.02.2018.

10:51

Foto: Tanjug, Sava Radovanoviæ

Podsetimo, u nedelju je održan skup podrške liku i delu predsedniku kvislinške srpske vlade Milanu Nediću, uz “desnice podignute uvis“.

Kao organizatori su navedene organizacije “Srpski carostavnik“ i “Srbska akcija – podvig i borba“, a istovremeno je održan i “kontramiting“ uz prisustvo jakih snaga policije. “Rehabilitacija nečega što pripada baštini nacizma i fašizma opasna je za svako društvo, a nijedno nije imuno od mogućnosti aberacije u tom pravcu u budućnosti. Od jednog od govornika smo čuli da Srpska pravoslavna crkva to podržava. Davno sam i ja imala priliku da vidim da po manastirima u unutrašnjosti Srbije imamo reprinte Ljotićeve literature, poput "Srbi u raljama Jevreja“ iz 1941. i 1942. godine. Prema tome, očigledno neki krugovi u SPC stoje iza takvih organizacija ili ako ne stoje, vrlo su benevolentni prema njima. S druge strane, imamo državu koja niz godina relativizuje antifašizam kao jednu civilizacijsku pobedu i problematizuje ga onako kako su i nacisti problematizovali humanističku ideju definišući je kao komunističku. Tako da imamo konglomerat uticaja koje omogućavaju takvim skupinama da egzistiraju i javno nastupaju“, navodi Prpa.

Ona je istakla i da je Beograd jedinstveni grad u Evropi koji je imao četiri gradska logora na svojoj teritoriji.

“To nije u korpusu našeg znanja. A država je ta koja brine o kulturnoj baštini svog naroda. Ako je ta kulturna baština koja pripada antifašizmu napuštena, onda ne možemo da krivimo tinejdžere što o tome ne znaju ništa. Stvar je apsolutno očigledna. Kao iz bajke 'Carevo novo odelo'. Svi vidimo da je car go, samo nema nikoga da kaže tu notornu činjenicu. Ako policija ne istražuje, ako sudovi ne sankcionišu, da li mislite da iza toga stoji država? Da, naravno. Zadatak policije u državi jeste da štiti bezbednost svojih građana, a mi imamo policiju i organe koji ne učestvuju u zaštiti svojih građana, a super prođete i ako vas ne ubiju. To je iskustvo iz naše bliske prošlosti i vuče se do dana današnjeg, jer je kompletno ista struktura. Sad najedanput ne možeš da nađeš i sankcionišeš one koji prete novinarima, političkoj opoziciji ili građanima iz organizacija koje se bore za temeljna prava i građanske slobode. Pa pogledajte samo reakcije na vest da je Nataša Kandić nominovana za Nobelovu nagradu – kakve su stvari osvanule! Dirigovano i jasno. Ja, evo, trideset godina moram neke notorne činjenice da obznanjujem, a mi smo kao slepi. Ne, niko nije slep i svi to vidimo. Njih država ne da ne zabranjuje, nego čak stoji iza sudskih procesa u kojima se vrši rehabilitacija ljudi koji su optuženi i osuđeni za ratne zločine. Mi smo valjda jedina civilizovana država u kojoj sud arbitrira u oblasti istorije, pa kaže – ovo nije to što vi istoričari tvrdite, nego nešto drugo, jer dođe familija koja se bavi formalno-pravnim pitanjima. To je unikum u ponašanju države prema istoriji sopstvenog naroda i Drugog svetskog rata. Zato ne možemo da kažemo da je država nevina. Ne, nije, učestvuju u tome“, istakla je Prpa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: