Vučić: Nadam se kompromisu sa Prištinom, ali ne ove godine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je o zahtevu Brisela da se pre pristupanja EU reši pitanje granica.

Izvor: B92

Sreda, 24.01.2018.

20:17

Vučić: Nadam se kompromisu sa Prištinom, ali ne ove godine
Foto: Tanjug, arhiva

On je naveo da podržava dijalog sa Prištinom, nada se kompromisnom rešenju, ali da ne polaže velike nada da će se to desiti do kraja 2018. godine.

Vučić je u intervjuu za ruski sajt "Sputnjik" u Davosu, na pitanje "zašto ne želi da Srbima s Kosova pomogne oružjem", rekao da je mnogo važnije da dobiju škole, obdaništa i veću ekonomski pomoć, odnosno "nešto od čega mogu da žive".

"Mislim da je ljudima već dosta svih ratova, a to, moram da priznam, ne čujemo sa druge strane - ali znam da je Srbima, srpskom narodu, dosta ratovanja. Potreban nam je period mira i stabilnosti više nego bilo šta drugo", rekao je Vučić.

U razgovoru koji je "Sputnjik" objavio pod oznakom "ekskluzivno", Vučić se osvrnuo i na vojnu saradnju s Rusijom i rekao da se još pregovara o helikopterima "Mi-17", ali da će to biti završeno do kraja godine.

Vučić je rekao da Srbija i Bugarska razgovaraju o "gasnoj interkonekciji" koja će Srbiji omogućiti da prima gas iz "Turskog toka" i da očekuje finansijsku pomoć Evropske unije.

"Mislim da bi trebalo da počnemo izgradnju u junu, julu, to mi deluje veoma realno", rekao je Vučić i dodao da posle izgradnje cevovoda Srbija-Bugarska, treba graditi gasovod do Mađarske.

Vučić je ocenio da će predstojeća poseta ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova biti veoma važna za Srbiju i izrazio uverenje da će sa njim razgovarati o svim pitanjima i unaprediti saradnju u raznim oblastima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: