EK: Dijalog se nastavlja, ništa o učešću Euleksa u istrazi

Predsednici Vučić i Tači su se dogovorili da se nastavi dijalog o normalizaciji odnosa, rekla je portparolka evropske šefice diplomatije Maja Kocijančič.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 18.01.2018.

14:59

EK: Dijalog se nastavlja, ništa o učešću Euleksa u istrazi
Foto: Screenshot/EC

Odgovarajući na pitanje novinara o tome da li se Euleks već uključio u istragu ubistva Olivera Ivanovića, ona nije dala konkretan odgovor, već je rekla samo da je EK odmah posle ubistva saopštila da će "Euleks pružati podršku vlastima u okviru svog mandata".

"Euleks je verovatno najveća misija tog tipa na svetu i verujem da je visoko kvalifikovana da sprovede takvu istragu, ali takođe ne može ništa da uradi ukoliko kosovske vlasti to ne zatraže. Da li je Euleks već umešan u istragu ubistva?", glasilo je pitanje jednog od novinara.

Nakon toga, Maja Kocijančič je iskoristila priliku da kaže da su se srpski i kosovski predsednici Aleksandar Vučić i Hašim Tači čuli telefonom juče uveče i da su se saglasili da nastave dijalog pod okriljem EU.

"Zatim su razgovarali o ubistvu i važnosti da se atentat istraži, da se počinioci bez odlaganja privedu pravdi, kao i o tome da je saradnja vlasti obe strane u ovom slučaju važna za kosovsku policiju i tužilaštvo", rekla je ona.

Kako je preneo Tanjug, u Briselu je za tu agenciju rečeno da Evropska unija pozdravlja dogovor predsednika Srbije i Kosova Aleksandara Vučića i Hašima Tačija o nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa.

"EU pozdravlja direktnu telefonsku komunikaciju presednika Vućiča i predsednika Tačija i njihov dogovor da se nastavi dijalog kome posreduje EU odnosno da se dalje normalizuju odnosi", navela je Kocijančičeva u izjavi za Tanjug.

Ona je naglasila da je nastavak dijaloga po svim pitanjima koja su od zajedničkog interesa "jedini način da se osigura trajna stabilnost na Kosovu, u Srbiji i celoj Evropi".

Kocijančičeva je ponovila da će kroz dijalog obe strane biti u mogućnosti i da napreduju u svojim EU integracionim planovima.

"EU radi na tome da se dijalog dve strane nastavi što je pre moguće", poručila je Koijančičeva.

Ona je ponovila da je implementacija svega dogovorenog u dijalogu obaveza koju su obe strane prihvatile i koja će odrediti brzinu njihovog napretka na putu ka EU.

Na pitanje Tanjuga o saradnji Beograda i Prištine na istrazi ubistva Olivera Ivanovića u EU kažu da se "tragično ubistvo Olivera Ivanovića mora bez odlaganja istražiti, a počinioci izvesti pred lice pravde".

"Saradnja između organa nadležnih za sprovođenje zakona sa obe strane biće važna za uspeh kosovske policije i istragu koja se odvija u skladu sa dogovorom o pravosuđu i policiji postignutim u okviru dijaloga", izjavila je Kociijančičeva.

U Briselu navode da je ubistvo Olivera Ivanovića gnusan čin i da je istraga radi identifikacije počinilaca u toku.

Ponavlja se da su ovonedeljni tehnički razgovori delegacija Beograda i Prištine prekinuti kako bi se obe strane fokusirale na ovaj tragičan događaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: