Haos u HR: "Da sam premijer, ministarka bi letela na Mars"

Izjava hrvatske ministarke zadužene za demografiju, porodicu, mlade i socijalnu politiku Nade Muragić izazvala je oštre reakcije, a mnogi zahtevaju ostavku.

Izvor: Jutarnji list, Dnevnik.hr

Četvrtak, 11.01.2018.

20:15

Haos u HR:
Foto: Gettyimages

Ministarka je reagovala na povlačenje optužbe Mare Tomašević protiv svog supruga požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića za nasilje u porodici.

“To vam je tako u braku. U tim bračnim, ličnim i porodičnim odnosima, to je dinamika u koju ne mogu da ulazim. Žena verovatno ima svoje razloge. To je porodica, zaista u to ne bih ulazila“, rekla je ministarka, inače socijalna radnica.

Upitana da li je čudno što je Tomaševićeva odlučila da povuče optužnicu i da li je bilo pritisaka, odgovorila je da ne može ona da procenjuje da li je to čudno ili nije.

“Meni je žao da bilo koja porodica dođe u ovakvu situaciju da se u javnosti o tome raspravlja. Trebalo je da to reše ranije unutar svojih porodičnih ili bračnih odnosa“, dodala je ona.

Na pitanje kako će oni koji nisu javne osobe da dobiju zaštitu, ako je Tomaševićeva odlučila da povuče optužbu, Muragićeva je poručila da je zakon jasan i da “država ima svoje instrumente da zaštiti onoga kome je zaštita potrebna“.

Nakon Predsedništva SDP potpredsednik te stranke Zlatko Komadina kazao je da ministarka Nada Murganić treba da podnese ostavku zbog izjave.

Komadina je takođe rekao da će SDP tražiti opoziv Murganićeve čim se za to steknu uslovi.

"Murganić treba da podnese ostavku. Kad kaže da je to tako u porodici očito misli da je to tako prihvatljivo HDZ-u”, rekao je Komadina.

"Da sam ja na mestu premijera Andreja Plenkovića, Nada Murganić bi odletela na Mars, a ne samo s mesta ministrke", rekla je aktivistkinja Sanja Sarnavka.

Izjavu ministarke na Tviteru je komentarisala i Jadranka Kosor, bivša premijerka i predsednica HDZ-a.

“"To vam je tako u braku"! To vam je tako kad se rugate s Ustavom, Zakonom o suzbijanju diskriminacije, Zakonom o ravnopravnosti polova, Konvencijom o ljudskim pravima i, naravno, Istanbulskom konvencijom. Zato žene trpe i ćute jer je to 'tako u braku'. 2018.RH", poručila je Kosorova.

Inače, Alojz Tomašević je jednoglasnom odlukom Visokog suda časti HDZ-a izbačen iz stranke nakon što je i sam najavio da će izaći iz te stranke, ali da neće da podnese ostavku na mesto župana.

Mara Tomašević je u oktobru prošle godine odlučila da prijavi supruga nakon, kako je tvrdila, dugogodišnjeg zlostavljanja.

Početkom ove godine požeško Opšinsko državno tužilaštvo podignulo je optužnicu protiv Tomaševića u kojoj je navedeno da je "od oktobra 2015. godine do 2. oktobra 2017. u porodičnoj kući, u nameri da omalovaži svoju suprugu, učestalo joj govorio pogrdne reči preteći joj, istovremeno ju rukama hvatao za vrat i šamarao, čime je kod oštećene izazvao osećaj straha i ugroženosti te povredu dostojanstva. Tereti se i da ju je 2. oktobra 2017. udarao rukama po glavi, hvatajući ju za vrat i nadlaktice te rukama i nogom snažno odgurnuo, pri čemu je ona zadobila povredu".

Kada ga je supruga prijavila za nasilje, Tomaševiću je bila određena i zabrana prilaska. Žive u istoj kući.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: