Iran u haosu: Hamnei optužuje, jedna slika obišla svet

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, optužio "neprijatelje" Irana da žele da ugroze vlasti, posle šest dana demonstracija, u kojima je stradala 21 osoba.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 03.01.2018.

08:17

Iran u haosu: Hamnei optužuje, jedna slika obišla svet
Foto: Tanjug/AP

Hamnei je rekao da "neprijateji Irana, koji su ujedinjeni, koriste sva sredstva, novac i oružj, kao i svoje službe bezbednosti da bi stvorili probleme iranskim vlastima".

"Samo čekaju priliku da nanesu udarac iranskom narodu", rekao Hamnei ne precizirajući ko su neprijatelji Irana.

Među vestima iz Irana, gde policija i Revolucionarna garda otvaraju vatru na demonstrante, pojavila se fotografija koja govori više od milion reči o onome što se događa u jednoj od najvećih zemalja na Bliskom istoku.

Ta fotografija prikazuje mladu demonstrantkinju u Teheranu koja skida svoj hidžab i vezuje ga na štap, penje se na platformu i prkosno njime maše kao zastavom. Iako prizor podseća na mahanje belom zastavom, u znak predaje, simbolika postaje upravo suprotna kad se podseti da se ovo događa u zemlji u kojoj je nošenje hidžaba zakonom obavezno.

Armin Navabi, iranski reporter koji je prvi objavio snimak iz kog je slika preuzeta, kasnije je na Tviteru objavio da je nepoznata devojka "bez hidžaba" uhapšena i pritvorena.

“Mesto gde je stajala u Teheranu sada je prekriveno cvećem”, dodao je.

Slika ove devojke podeljena je sa Navabiovog naloga više od 15.000 puta i za kratko vreme proširila se sa Tvitera svim društvenim mrežama i medijima.

Devojka koja na snimku u znak protesta protiv kodeksa oblačenja skida hidžab pred iranskim vlastima postala je simbol otpora u zemlji u kojoj su žene već skoro 40 godina, od revolucije 1979, primorane da nose marame preko glave.

Kako prenosi "Independent", ona je okarakterisana kao "pravi heroj", čijoj se hrabrosti treba diviti. U protestima koji su prošle nedelje izbili u nekoliko iranskih gradova do sada je poginulo više od 20 ljudi a nekoliko stotina je uhapšeno. Protesti su počeli zbog ekonomskih problema, ali se na njima čuju i parole protiv vlasti i ajatolaha Alija Hamneija.

SAD, koje vrše pritisak na Iran, zatražile su u utorak hitne sednice Saveta bezbednosti UN i Saveta UN za ljudska prava.

S druge strane, francuski predsednik Emanuel Makron izrazio je zabrinutost zbog broja žrtava na protestima i pozvao na "uzdržanost i smirivanje situacije".

Makron je u telefonskom razgovoru s iranskim kolegom Hasanom Rohanijem zatražio odlaganje posete šefa francuske diplomatije Žan-Iva le Drijana Teheranu, predviđene krajem nedelje.

Rohani je zatražio od Makrona da preduzme mere protiv aktivnosti iranske "terorističke grupe" bazirane u Francuskoj koja je, kako smatra, umešana u demonstracije u Iranu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

130 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: