Tramp poručio Iranu: Amerika posmatra

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da narod Irana "konačno deluje protiv brutalne i korumpirane vlade".

Izvor: B92

Utorak, 02.01.2018.

14:38

Tramp poručio Iranu: Amerika posmatra
Foto: Tanjug/AP

Iranci "nemaju dovoljno hrane, imaju visoku inflaciju i nemaju ljudska prava", objavio je u najnovijem tvitu Tramp povodom dešavanja u Iranu, preneo je AP.

"Sav novac koji im je dao predsednik (Barak) Obama potrošili su na terorizam i strpali u svoje džepove. SAD posmatraju", dodao je Trap.

U sukobima tokom antivladinih protesta u Iranu, pokrenutih u četvrtak, ubijena je 21 osoba a 450 uhapšeno.

Vrhovni vođa Irana ajatolah Ali Hamnei je ranije danas optužio neprijatelje Islamske republike za podsticanje nemira u toj zemlji, dok se nastavljaju antivladine demonstracije pokrenute prošle nedelje, navodi Rojters.

"Poslednjih dana, neprijatelji Irana koriste različito oruđe, uključujući keš, oružje, politiku i obaveštajni aparat kako bi stvorili probleme Islamskoj republici", naveo je Hamnei u izjavi postavljenoj na njegovom zvaničnom sajtu.

Navodi se da je Hamnei najavio da će se obratiti naciji povodom aktuelnih događaja "kada bude pravo vreme".

Predsednik iranskog Revolucionarnog suda Musa Gazanfarabadi upozorio je prethodno da bi uhapšeni demonstranti mogli da se suoče sa smrtnom kaznom kada se nađu pred sudom, navodi iranska poluzvanična novinska agencija Tasnim.

"Očigledno, jedna od optužbi za koje bi oni mogli da se terete može biti Moharebeh", rekao je on danas, navodi Tasnim.

AP objašnjava da Moharebeh znači rat protiv Boga, što je prestup za koji je u Iranu predviđena smrtna kazna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: