Vanredna sednica Skupštine Kosova, jedna tačka- budžet

Na zahtev premijera Ramuša Haradinaja, Skupština Kosova održaće vanrednu sednicu s jednom tačkom dnevnog reda-razmatranje Zakona o budžetu Kosova za 2018.

Izvor: B92

Petak, 22.12.2017.

07:03

Vanredna sednica Skupštine Kosova, jedna tačka- budžet

Skupština Kosova usvojila je 10. decembra u prvom čitanju predlog budžeta za 2018. godinu koji predviđa rashode od 2,08 milijarde evra, što je za 104 miliona evra više nego 2017. godine.

Troškovi budžeta povećani su za 15 odsto, a za budžetska davanja biće izdvojeno 598 miliona evra, odnosno 4,3 odsto više nego ove godine. Za robe i usluge planirano je 264 miliona evra, što je povećanje od 7,9 odsto u odnosu na ovu godinu. Kapitalne investicije biće povećane za 10,8 odsto, a za opštine je predvidjen 491 milion evra, što je 50 miliona više nego 2017. godine.

Opozicija je kritikovala predloženi budžet navodeći da njime nisu ispunjena obećanja data gradjanima i da on ugrožava ekonomiju Kosova.

Ministar finansija Bedri Hamza rekao je da je u konsultacijama s domaćim i stranim partnerima učinjen maksimum u pravednoj raspodeli javnog novca i istakao da će privredni rast u narednoj godini iznositi 4,6 odsto, dok su projekcije Svetske banke 4,8 odsto.

Najavljujući da će plate biti povećane u srazmeri sa privrednim rastom, Hamza je ocenio da je nacrt budžeta u skladu sa fiskalnom politikom i prioritetima vlade, da će poreska politika biti podrška razvoju privatnog sektora, kao i da će biti obezbeđeni novi podsticaji za domaće proizvođače i preradjivače i stvoren povoljan ambijent za razvoj biznisa.

Vanredna sednica Skupštine Kosova počeće u 14 časova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: