Tusk: Postignut sporazum, kreće druga faza Bregzita

EU lideri postigli su danas sporazum o pokretanju druge faze u razgovorima o Bregzitu, potvrdio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

Izvor: B92

Petak, 15.12.2017.

13:01

Tusk: Postignut sporazum, kreće druga faza Bregzita
Tanjug-AP, arhiva

"EU lideri su se dogovorili da krenu u drugu fazu razgovora o Bregzitu. Čestitke premijerki Terezi Mej", objavio je Tusk na svom Tviter nalogu.

Pošto su potvrdili da je postignut dovoljna napredak u prvoj fazi razgovora o izlasku Velike Britanije iz EU, evropska dvadesetsedmorica su na samitu u Briselu postigli dogovor o pokretanje druge faze koja će podrazumevati pregovore o uslovima tranzcionog perioda i izradu okvira za buduće odnose.

U Briselu naglašavaju da će prioriteti sada biti prevođenje postignutog dogovora o pravima građana, granici sa Irskom i novcu koji Velika Britanija treba da isplati Uniji u pravno obavezujući Sporazum o izlasku.

Istovremeno počeće rad na uslovima tranzicionog perioda koji bi usledio po zvaničnom izlasku Velike Britanije iz EU u martu 2019. Velika Britanija je tražila da tranzicioni period traje dve godine.

Tokom tog perioda Velika Britanija bi trebalo da i dalje poštuje EU pravila i doprinosi budžetu, ali bez prava odlučivanja unutra EU institucija.

Kada je reč o budućim trgovinskim odnosima, temi na kojoj Velika Britanija inistira od samog početka pregovora, u EU kažu da je neophodno prvo tačno znati kakav trgovinski ugovor London želi.

U Briselu dodaju da se o novom trgovinskom ugovoru može razgovarati samo sa ”trećim zemljama” što će Velika Britanija postati tek od marta 2019. godine.

Napominje se i da je će za izradu novog trgovinskog sporazuma između Velike Britanije i EU biti potrebno vreme, a ko referenca navodi se sedam godina pregovora Brisela o trgovinskom sporazumu sa Kanadom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: