Švedska formira vojni puk s bazom na ostrvu u Baltiku

Švedska formira prvi vojni puk od Drugog svetskog rata - jedinicu od 350 vojnika, koja će se nalaziti na ostrvu Gotland u Baltičkom moru.

Izvor: B92

Sreda, 13.12.2017.

20:52

Švedska formira vojni puk s bazom na ostrvu u Baltiku
Foto: Gettyimages

Prema navodima švedske vlade, stalna jedinica će, tokom 2018. godine, biti raspoređena u strateški važnom glanom gradu ostrva Visbi, prenosi AP.

Ministar odbrane Švedske Peter Hultkvist rekao je da je odluka doneta zbog "pogoršanja bezbednosne situacije" u regionu Baltičkog mora, gde je Rusija povećala vojne operacije od 2014. godine, od kako je pripojila Krim i od kada su izbili sukobi u Ukrajini u koje su uključene proruske snage.

Hultkvist je objasnio da navedena odluka znači ponovno uspostavljanje vojnog prisustva Švedske na ostrvu koje je popularno među turistima.

Na ostrvu Gotland, na kojem živi oko 58.000 ljudi, nalazio se prvi pešadijski puk 1886. godine.

Garnizon je rasformiran 2005. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: