Srbija prešla trećinu puta do EU

Srbija je na Međuvladinoj konferenciji u Briselu otvorila dva nova poglavlja u svojim pristupnim pregovorima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.12.2017.

20:11

Srbija prešla trećinu puta do EU
Foto: Thinkstock

Otvoreno je poglavlje 6 koje se odnosi na kompanijsko pravo i poglavlje 30 koje se bavi ekonomskim odnosima sa inostranstvom.

Delegaciju Srbije na Međuvladinoj konferenciji predvodi ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović.

Zemlje članice predstavlja estonski ministar spoljnih poslova Sven Mikser, a Evropsku komisiju komesar za pregovore o proširenju Johanes Han.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je u Briselu da Srbija, otvaranjem dva nova poglavlja - 6 i 30, pravi važan korak na svom putu evrointegracija.

To je i jasan signal definitivne budućnosti Srbije u EU, poručila je Joksimović.

”Nastavljamo naš evropski put, a ovo je još jedan važan korak u procesu pridruženja. Sa ova dva poglavlja, Srbija će imati ukupno otvorenih 12 poglavlja, što je solidan i zadovoljavajući tempo, ali može i mora brže”, naglasila je Joksimovićeva u izjavi novinarima pred početak Međuvladine konferencije.

Ministarka Joksimović napominje da je Srbija imala spremnih pet pregovaračkih pozicija i da je očekivala otvranje više od dva poglavlja.

Ona kaže da je većina država članica prepoznala napredak Srbije na evropskom putu i dala svoju saglanost za otvranje ”tri, čak i četiri poglavlja”, ali da je konsenzusom svih članica odlučeno da se otvore dva poglavlja.

”Ako smo ambiciozni, ne smemo da budemo zadovoljni. Mislim da je ambicija dobra jer pokazuje političku volju i rešenost da idete u jednom pravcu. Ako smo manje ambiciozni, onda ćemo reći da je ovo zadovoljavajući tempo koji je već postao uobičajan - dva poglavlja po Međuvladinoj konferenciji”, izjavila je Jokosimovićeva u Briselu.

Ministarka za evrointegracije Srbije kaže da očekuje da se proces pridruživanja i tempo otvaranja poglavlja ubrza u narednom periodu, pogotovo tokom predsedavanja Savetu EU Bugarske i Austrije, koje su proširenje stavile među svoje prioritete.

”Zaista mislim da mora da se da jedan zamajac i da se pravda ona poruka predsednika Junkera koji je definitivno izdvojio Srbiju i Crnu Goru kao, u ovom trenutku, najnaprednije u procesu pregovora. Mislim da je to bio dobar vetara u leđa", poručuje Joksimovićeva.

To ne treba razvodnjavati, dodala je Joksimovićeva.

Ona zaključuje da će unutrašnje reforme i dalje biti ključne za napredak Srbije na putu evrointegracija i da će posvećenost tom putu ostati jasna, na prvom mestu zbog obećanja koje je vlada Srbije dala svojim građanima.

Srbija je do sada otvorila 12 od ukupno 35 poglavlja na putu u EU.

Pročitajte još:

Pet zemalja "blokiralo" Srbiju, ali i Srbija blokira sebe

"Proces poširenja će se nastaviti glatko"

Ministar spoljnih poslova Estonije Sven Mikser izjavio je večeras da je otvaranjem dva nova poglavlja jasno pokazano da Srbija nastavlja da napreduje u pristupnim pregovorima sa EU, ali je napomenuo da će brzina pregovora i dalje zavisiti od napretka u normalizaciji odnosa sa Prištinom.

Mikser je, na početku konferencije za medije u zgradi Evropskog saveta u Briselu, izrazio uverenje da će proces proširenja teći glatko i da će Srbija uskoro otvoriti i nova poglavlja, konkretno poglavlja 9, 13 i 33.

"Zadovoljstvo mi je što mogu da saopštim da smo sa Srbijom otvorili poglavlje 6 koje se odnosi na kompanijsko pravo i poglavlje 30 koje se bavi ekonomskim odnosima sa inostranstvom", rekao je Mikser u obraćanju medijima po završetku Međuvladine konferencije, na kojoj je Srbija otvorila dva nova poglavlja u svojim pristupnim pregovorima.

On je čestitao ministarki za evropske integracije Jadranki Joksimović, istakavši da je "danas jasno pokazano da Srbija nastavlja da napreduje u pristupnim pregovorima".

Mikser je napomenuo da su poglavlja koja smo danas otvorili kompleksna i da je pred Srbijom puno posla, pri čemu srpske zakone treba prilagoditi, a međunarodne sporazume uskladiti sa evropskim pravnim tekovinama.

Izazov za Srbiju je, ukazao je on, i napredak koji naša zemlja istovremeno treba da postigne u reformama u vezi sa poglavljima 23 i 24, koja su najvažnija kad je reč o vladavini prava.

"Brzina pristupnih pregovora će, takođe, nastaviti da zavisi od napretka u normalizaciji odnosa sa Kosovom", istakao je estonski šef diplomatije.

Mikser ne sumnja da će Srbija ostati jednako posvećena kao što su, kako je naveo, to pokazale ministarka Joskimović i nova premijerka Srbije Ana Brnabić.

"Proces poširenja će se nastaviti glatko i Srbija će uskoro moći da otvori i nova poglavlja", uveren je estonski ministar.

Podsetivši da predsedavanje EU uskoro prelazi u ruke Bugarske, Mikser je zaključio da će poglavlje 9 koje se odnosi na finansijske usluge, poglavlje 13 koje se tiče ribarstva i poglavlje 33 u vezi sa finansijskim i budžetskim odbredbama - "biti Srbiji na dohvat ruke".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: