Opozicija: Neće biti vremena za raspravu o budžetu

Poslanici dela opozicije negodovali su danas jer smatraju da neće biti dovoljno vremena da se raspravlja o amandmanima na predloženi budžet za 2018. godinu.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 11.12.2017.

12:29

Opozicija: Neće biti vremena za raspravu o budžetu
Tanjug, Rade Preliæ, arhiva

S druge strane, predsednica parlamenta Maja Gojković kaže da to zavisi isključivo od poslanika.

Šef poslaničke grupe SDS Marko Đurišić rekao je da se prvih pet tačaka dnevnog reda odnosi na prošlogodišnji budžet na koji je podneto oko 400 amandmana, zbog čega misli da neće biti dovoljno vremena za raspravu o budžetu za iduću godinu.

"Biće prvi put u istoriji parlamenta da se o amandmanima na najvažniji zakon koji svake godine Skupština treba da usvoji, neće raspravljati", uveren je Đurišić, koji je ocenio da je vlast time ponovo obesmislila rad poslanika.

Gojkovićeva mu je odgovorila da je dobro proučila Poslovnik i da misli da će biti dovoljno vremena da se govori o svim tačkama, ali da to zavisi od poslanika, odnosno na koji način će koristiti vreme koje im po Poslovniku pripada.

"Ne znam zašto unapred mislite da nećete imati vremena. Sve zavisi od toga šta ćete vi i vaša poslanička grupa diskutovati. Može da se diskutuje ako se to hoće i želi", rekla je Gojković.

Šef poslaničkog kluba samostalnih poslanika Jovan Jovanović rekao je na konferenciji za novinare u skupštini da se prvi put neće raspravljati o amandmanima na sam budžet za 2018. godinu zato što je, kaže, podneto više od 450 amandmana o tačkama koje mu prethode.

"Mi ne sporimo pravo članova poslanika vladajuće koalicije, ali imajući u vidu način na koji je sazvana sednica gde je zajedno sa budžetom predloženo još 30 zakona jasno je da je ovo samo još jedan korak u obesmišljavanju parlamentarizma u Srbiji", ocenio je Jovanović.

Saša Radulović iz Dosta je bilo je takođe izneo mišljenje da će ovo biti prva sednica na kojoj neće biti diskusije o amandmanima na budžet za 2018. godinu.

"Ono što se desilo je suprotno Poslovniku, vladajuća većina je 31 tačku dnevnog reda objedinila u jednu tačku kako bi skratila raspravu, a zatim je većina podnela na prva dva zakona po dnevnom redu, o rebalansu za 2017. i na zakon o izmenama zakona o budžetskom sistemu preko 320 amandmana. Cela ideja je da se pojede vreme tako da ne dođe do rasprave o budžetu", rekao je Radulović.

Kako kaže, poslanici većine imaju pravo da podnose amandmane, ali oni su, dodaje, podneli amandamne koji ne menjaju ništa u tim zakonima.

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović kaže da amandman, koji je podneo kao dopunu predlogu budžeta na 2107, treba da doprinese osnaživanju sistema odbrane, te dodaje da njegova stranka podržava masovnu gradnju jeftinih stanova za pripadnike vojske, policije i BIA. "Podneo sam amandmanda se izvršenje budžeta za 2017. ostvari tako da u najvećoj mogućoj meri bude u funkciji osnaživanja sistema odbrane u Srbiji", rekao je Martinović.

Poslanik Nove stranke Zoran Živković rekao je da to što je vladajuće većina podnela amandmane govori da su predloženi zakoni loši.

"Kada poslanici vlasti napišu 300 ili 400 amandmana to znači da ti zakoni nemaju ništa i da nisu dobri", rekao je Živković i dodao da se amandmani najviše odnose na potrebno davanje još većih sredstava za regionalni razvoj, borbu protiv kriminala i drugo, što je tačno, i što nedostaje zakonima koji predlaže Vlada Srbije.

On je poslanicima vladajuće većine zato preporučio da traže smenu Vlade Srbije jer teško da mogu da promene nešto sada amandmanima u poslednjih nekoliko dana ove godine.

Samostalni poslanik Jovan Jovanović ocenio je da je cilj objedinjivanja budžeta sa još 30 tačaka i podnošenje amandama na zakone koji prethode predloženom budžetu obesmišljavanje i urušavanje parlamenta i onemogućavanje opozicije da govori.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Milan Lapčević takođe je kritikovao vladajuću većinu zbog podnošenja amandmana čiji je cilj, kako je istakao, onemogućavanje rasprave u pojedinostima o budžetu.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Goran Ćirić rekao je, međutim, novinarima da ih vlast neće moći sprečiti da govore o amandmanima.

On je naveo da je sednica na čijem je dnevnom redu i državni budžet za narednu godinu počela sa željom da se opstruiše prostor opoziciji da govori o svim tačkama, ali da će DS ipak govoriti o svim ključnim problemima i rešenjima za probleme koji muče građane Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: