"Tramp ne zna šta radi"

Priznavanje Jerusalima kao glavnog grada je povreda međunarodnog prava koja bi mogla imati posledica, ocenjuje prof. Kristijan Timušat u intervjuu za DW.

Izvor: B92

Subota, 09.12.2017.

08:17

Ilustracija: GettyImages

Profesor Kristijan Tomušat je član pravnog fakulteta na Humboltovom univerzitetu u Berlinu, bivši član Odbora UN za ljudska prava i bivši član i predsedavajući Komisije UN za ljudska prava.

Kako je rekao, to je u međunarodnom pravu povreda obavezujuće rezolucije SB.

“To što je Izrael anektirao Istočni Jerusalim, nespojivo je sa važećim statusom Jerusalima kao delom palestinskih područja. Time bi SAD prekršile odluku u čijem donošenju su i same učestvovale. Naposletku, reč je o nasilnoj aneksiji, i zapovest je međunarodnog prava da treće zemlje tako nešto ne smeju da priznaju”, rekao je on.

Dodaje da je premeštanje ambasade prirodna posledica.

“To bi bilo samo praktično sprovođenje onoga što su SAD odlučile u prvom koraku. Prvi korak je više odlučujući: konstatacija da je Jerusalim glavni grad Izraela. Premeštanje ambasade je samo pojačanje te odluke”, naveo je profesor.

A da li će se nešto promeniti u Jerusalimu, Tomušat kaže da će pravno sve ostati po starom.

“Prisvajanje Jerusalima na područje izraelske države je već sprovedeno. Do sada su Izraelci poštovali prisustvo Palestinaca u Istočnom Jerzusalimu. Ali, Izrael će možda iskoristiti priliku da dalje ograničava prava Palestinaca na stanovanje i boravak u Istočnom Jerusalimu. Mislim da bi to mogla biti posledica. Još se proteklih godina stalno pokušavalo da se Palestinci oteraju iz Istočnog Jerusalima, tako što im je oduzimano pravo na stanovanje posle kratkog odsustva, ili im nisu izdavane građevinske dozvole”, dodao je on.

Kaže i da ne zna šta su SAD ovom odlukom htele.

“To vodi u nerede i naravno i u terorističke napade. Tako je postavljeno činjenično stanje koje će na duže vreme da omete uspeh u pregovorima. To će ostati rana koja će večito da izaziva nerede sa nasilnim posledicama. Ne zna se kako će reagovati arapski svet – nije isključeno da će biti embarga na naftu ili drugih drastičnih posledica. Tramp ne zna šta radi”, kaže on.

Zaključuje i da je rešenja u vidu dve države sada manje verovatno, a njega su svi zagovarali. Palestinci neće odustati od Jerusalima zbog verskih simbola koji se tamo nalaze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: