Osude zbog Trampa: "Bomba spremna da eksplodira"

Odluka američkog predsednika Donalda Trampa o priznanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela i dalje izaziva podeljena mišljenja.

Izvor: B92

Petak, 08.12.2017.

11:02

Osude zbog Trampa:
Foto: Gettyimages

Dok je odluku pozdravio sam Izrael, a druge strane u Saudijskoj Arabiji i Turskoj, kritičari ne miruju.

Nedugo nakon što je Tramp i zvanično saopštio šta je imao, palestinski lider Mahmud Abas naveo je da SAD više ne mogu da budu posrednik u izraelsko-palestinskom mirovnom procesu.

Osudio je potez Vašingtona navodeći da je Jerusalim "večna prestonica Palestine".

Palestinski Hamas pozvao je na odgovor, a lider Hezbolaha Hasan Nasralah podržao je Hamas.

"Tramp je poručio Izraelu da je Jerusalim njiihov", rekao je Nasralah koji je takođe upozorio da su muslimani i njihove svetinje u gradu, uključujući i džamiju Al Aksa, sada u "ekstremnoj opasnosti".

Prizanje Jerusalima kao prestonice je nova američka "teorija zavere" protiv islamskog sveta, naveo je predsednik Irana Hasan Ruhani.

Turska je pozvala SAD da promeni odluku.

"SAD su postavile bombu koja je spremna da eksplodira u regionu", rekao je turski premijer Binali Jildirim.

Sirija je takođe komentarisala odluku navodeći da je proglađenje Jerusalima za prestonicu "zločin".

Saudijska Arabija navela je da je odluka veliki korak unazad u mirovnim procesima između Izraela i Palestine. Rijad je urgirao da Vašington promeni odluku, upozoravajući na opasnost koja bi nastala ako SAD pomere ambasadu u "sveti grad".

Iračka vlada izrazila je zabrinutost i dodala da odluka može da dovede do "opasne eskalacije koja bi dovela do stanja pogodnog za terorizam. Parlamentarna grupa Šiita navela je da "glupa odluka SAD može da stavi u opasnost američke trupe u Iraku".

Reakcija Evrope na Trampovu odliku bila je manje emocionalna, ali takođe ne blagonaklona. Francuska i Nemačka navele su da su prekršeni svi međunarodni sporazumi.

Francuski predsednik Emanuel Makron izrazio je žaljenje zbog Trampove "jednostrane" odluke, naglašavajući da je Francuska ne odobrava.

Portparol nemačke kancelarke Angele Merkel rekao je da ona ne podržava SAD u ovome. Merkelove je u saopštenju navela da se Berlin drži rezolucija UN.

Nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel takođe je upozorio da će ovo dovesti do eskalacije sukoba.

Prizanje Jerusalima za prestonicu jedino je prihvatio sam Izrael.

"Istorijski dan", rekao je premijer Benjamin Netanijahu izrazivši nadu da će mnoge nacije učiniti isto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: