Mihajlovićeva: Više učiniti na sprečavanju dečjih brakova

Mora se više uraditi na sprečavanju dečjih brakova, kaže povodom Svetskog dana deteta predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.11.2017.

13:49

Mihajlovićeva: Više učiniti na sprečavanju dečjih brakova
Foto: Tanjug

Osim toga, Mihajlovićeva je istakla i da zaštita i unapređenje prava deteta predstavljaju prioritet društva.

“Dečji brakovi predstavljaju ozbiljno kršenje prava deteta, čije posledice trpi celo društvo, a najviše devojčice, kao deo populacije pred kojim je budućnost", kaže potpredsednica Vlade Srbije.

Prema njenim rečima, podaci pokazuju da u Srbiji oko jedan odsto devojaka mlađih od 15 godina i sedam odsto mlađih od 18 godina stupi u brak.

“Dečji brakovi rasprostranjeniji su u ruralnim sredinama i među siromašnima, a posebno u romskoj populaciji gde čak 17 odsto mlađih od 15, odnosno 57 odsto devojčica mladih od 18 stupa u brak”, saopštila je Kancelarija potpredsednice Vlade.

Ona navodi da je odgovornost celog društva “da ne dozvolimo da devojčice budu žrtve patrijarhalnih normi i rodnih stereotipa, već da zajedno radimo na tome da ovaj problem bude vidljiviji, da menjamo ukorenjene patrijarhalne stavove i da ulaganjem u njihovo zdravlje, obrazovanje i bezbednost omogućimo da devojčice ostvare svoj pun potencijal"

"Razvijenost jednog društva ne meri se samo snagom njegove privrede i modernim zakonima, već i po tome koliko mogućnosti ima svaki član društva, a posebno oni najranjiviji, medju kojima su svakako žene i devojčice, da budu ravnopravni članovi društva i da ostvare svoj pun potencijal”, ističe Mihajlovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: