OEBS: Mediji strani agenti? Neprihvatljivo

Predstavnk OEBS za slobodu medija Arlem Dezir zabrinutost zbog niza mera SAD i Rusije kojima se od medija druge zemlje traži da se registruju kao strani agenti.

Izvor: B92

Petak, 17.11.2017.

09:08

OEBS: Mediji strani agenti? Neprihvatljivo
Foto: Getty Images

Ove nedelje je Ministarstvo pravde SAD zatražilo od kompanija koje rade za "Raša tudej" u SAD da se registruju u skladu sa Zakonom o registrovanju stranih agenata dok je u sredu, kao odgovor, ruska Državna Duma izmenila svoj zakon o masovnim medijima dozvolivši vlastima da pojedine medije nazovu "stranim agentima", navodi se u saopštenju OEBS-a.

Istog dana, više medija povezanih sa SAD, uključujući Glas Amerike i Radio Slobodna Evropa, dobilo je obaveštenje od ruskog Ministarstva pravde o potrebi da se registruju kao "strani agenti".

"Pozivam i SAD i Rusku Federaciju da ponovo razmotre i uzdrže se od zahteva medijskim entitetima da se registruju kao "strani agenti" i da ne preduzimaju dalje korake", istakao je Dezir, izrazivši spremnost da pruži pomoć i SAD i Rusiji da reše ovu situaciju u skladu sa svojim obavezama u pogledu slobode medija.

Dezir je pisao vlastima i SAD i Ruske Federacije upitavši ih za razloge koji stoje iza zahteva da se neke medijske organizacije registruju u skladu sa zakonom o "stranim agentima".

Takođe, postavio je pitanje o posledicama tih zahteva što se tiče sposobnosti dotičnih medija i njihovih novinara da slobodno rade i izveštavaju iz druge zemlje.

Dezir je dodao da će zahtevi o registrovanju u svojstvu "stranih agenata" očigledno nametnuti dodatne administrativne terete dotičnim medijskim organizacijama i stigmatizovati njih i njihove novinare.

Podstio je da su se zemlje učesnice OEBS dobrovoljno obavezale, uključujući putem Helsinškog završnog akta iz 1975, da "im cilj bude olakšavaje slobodnije i šireg širenja informacija svih vrsta, da ohrabruju saradnju na polju informisanja i razmenu informacija s drugim zemljama, kao i da poboljšaju uslove pod kojima novinari iz jedne zemlje obavalju profesiju u drugoj zemlji".

"Nazivanje medijskih entiteta 'stranim agentima' je opasna praksa jer može da suzi prostor za slobodu medija", zaključio je Dezir, istakavši da zakon o stranim agentima ne bi trebalo da se odnosi na medije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: