EU Zapadnom Balkanu: Nisu to vize, nego mehanizam

Najavljeni novi sistem ulaska u šengenski prostor ne znači povratak viza, poručio evropski komesar za migracije i unutrašnja pitanja građanima Zapadnog Balkana.

Izvor: Tanjug

Utorak, 24.10.2017.

10:43

EU Zapadnom Balkanu: Nisu to vize, nego mehanizam
Ilustracija: Thinkstock

"Zapadni Balkan je ključni region i blizak partner EU. Sve naše namere su u cilju očuvanje te bliskosti i partnerstva, kao i pojednostavljivanja kretanja i kontakata među ljudima između EU i Zapadnog Balkana", kaže Dimitris Avramopulos.

On je podsetio da je pre godinu dana Evropska komisija predložila uspostavljanje Evropskog sistema za odobrenje putovanja i informacija (ETIAS) kako bi se osnažili evropski kapaciteti kada je reč o bezbednosti i migracionim rizicima koji su bili zasnovani na povećanom broju putnika bez viza.

Pojačana sigurnost je, navodi komesar Avramopulos, za dobrobit i EU i zemlja koje imaju bezvizni režim kako bi se očuvala recipročna kretanja.

PROČITAJTE JOŠ: EU uvodi novo pravilo za Balkan - "odobrenje pa u Šengen"

”ETIAS nije viza već jednostavan i jeftin, za putnike pogodan mehanizam koji se odnosi na sve zemlje čiji građani bez viza putuju u šengenski prostor, uključujući i SAD i Kanadu”, navodi evropski komesar za unutrašnja pitanja.

Kako je najavljeno, odgovor na upit bi trebalo da bude u velikoj večini slučajeva pozitivan, a dobijao bi se veoma brza.

Dimitris Avramopulos u svojoj poruci građanima Zapadnog Balkana kaže da je novina samo mali proceduralni korak koji će u ogromnom broju slučajeva olakšati putovanje u EU, učvrstiti zajedničku bezbednost izbegavajući pritom birokratiju i zadržavanja prilikom ulaska u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: