"NATO treba da postane napadački... Šengen nema smisla"

Češki tajkun, za kog mediji navode da je najverovatniji novi premijer, izjavio na predizbornom skupu da bi NATO trebalo da prestane napadački pakt.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.10.2017.

11:48

Getty images

"Mi moramo da se zapitamo da li NATO treba da prestane da bude odbrambeni pakt i da postane napadački, zato što mi sada imamo drugačije neprijatelje", kazao je Babiš u predizbornoj debati lidera čeških stranaka za češki tabloid Blesk.

Babiš je ukazao na apsurd situacije u kojoj se u vodama Sredozemnog mora udavilo 20.000 imigranata a, kako je kazao, neki tamo libijski vođa poziva svoje drugare da napadaju italijansku armiju.

"Šengen nema smisla. Grčka je u šengenu, Hrvatska nije, Bugarska nije, Rumunija nije. Mi moramo da zaštitimo bezbednost cele Evrope i moramo konačno da kažemo u Briselu gospodinu Makronu i gospođi Merkel to rešenje. A to rešenje je zatvaranje spoljašnje evropske granice", kazao je Babiš.

Lider Akcije nezadovoljnih građana, kojoj ankete raspoloženja birača predviđaju pobedu sa 25 do 30 odsto glasova Čeha na predstojećim izborima, promenu uloge NATO u napadačku pomenuo je kao deo rešenja da se napadaju brodovi krijumčara izbeglica, reši situacija u Siriji i Libiji kako bi se zaustavila migracija pred granicama Evrope.

"Imigrante mame da dođu ti krijumčari izbeglica", kazao je Babiš.

U kampanji pred izbore i u izbornom programu stranke Babiš je NATO označio za ključnu međunarodnu organizaciju za Češku.

"Članstvo u NATO je za nas ključno. NATO je stub naše bezbednosti. Članstvo u Evropskoj uniji je za nas veoma važno ali moramo da igramo aktivniju ulogu. Da ne dozvolimo dalju integraciju. Moramo da predlažemo konkretna rešenja da zaustavimo nelegalnu migraciju i da poboljšamo zakone u borbi protiv terorizma da uspemo da zadržimo teroriste pre nego što izvedu napad kakav je bio u Berlinu", izjavio je juče Babiš u jednom od predizbornih razgovora za češke medije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: