Talat Džaferi: Moja Makedonija je "multi"

Predsednik makedonskog parlamenta Talat Džaferi izjavio je da Makedonija gradi istinski multikulturalno, multietničko i multikonfesionalno društvo.

Izvor: B92

Sreda, 18.10.2017.

12:52

Talat Džaferi: Moja Makedonija je
Thinkstock

"U mojoj državi Makedoniji preko inkluzivnosti i različitosti stvaramo uslove za ekonomski, socijalni i kulturni razvoj svakog pojedinca i svake etničke zajednice", rekao je Džaferi, koji predvodi parlmentarnu delegaciju na Skupštini Interparlamentarne unije (ITU) u Sankt Peterburgu.

Kako prenose makedonski mediji, Džaferi je istakao da je Makedonija, uz pomoć međunarodnih prijatelja u 2001, uspela da izbegne veće vojne sukobe između dve najveće etničke zajednice (makedonske i albanske).

Kako je istakao, upravo su netolerantnost i pokušaji nametanja ekskluzivnosti jedne etničke zajednice nad drugom bile dovele do širenja verske netrpeljivosti i velikih ratnih sukoba u zemljama Zapadnog Balkana.

"Da razjasnim, ta ekskluzivnost i ta, najblaže rečeno, netolerantnost prema drugima, prema različitosti, nije se vezivala za određene etničke zajednice, već za određene političke elite", rekao je predsednik Sobranja Makedonije.

"Ubeđen sam da smo svi mi, u okviru svojih država i na nivou regiona, naučili da različitost, kulturna, etnička, jezička ili verska, treba da se poštuje i da je potrebna potpuna inkluzivnost ako želimo da obezbedimo stabilnost svake države i regiona u celini", rekao je Džaferi, kadar Demokratske unije za integracije (DUI).

Ta partija je 2001. nastala iz paravojne formacije Albanca, ONA. Ta stranka je deo vladajuće kolalicije u Makedoniji koju predvodi Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: