Plenković govorio o "Agrokoru", vladi, Sloveniji...

Premijer Andrej Plenković izjavio da saborska Istražna komisija o "Agrokoru" ne bi mogla da radi ako se donese pravni stav da nema prostora za njen rad.

Izvor: B92

Sreda, 18.10.2017.

11:41

Plenković govorio o
Screenshot

To, međutim, ne znači da neko drugo telo u hrvatskom Saboru ne bi moglo raspravljati tu temu.

Plenković je objasnio da Zakon o istražnim komisijama predviđa da njihov rad prestaje u slučaju kada se pokrene sudski postupak po nekom od pitanja iz nadležnosti njenog rada.

"Tu nema puno prostora za interpretaciju. Stvar je pre svega na jednoj pravnoj proceni i načelu pridržavanja načela zakonitosti", rekao je premijer u emisiji Hrvatskog radija "A sada vlada", povodom godinu dana njenog rada..

Odbacio je optužbe opozicije da bi vlada ili HDZ koristili ono što nalaže zakon i time sprečili da se o nečemu raspravlja. Naprotiv, smatra, da se to može raspraviti na saborskim odborima, plenarnoj raspravi i na drugi način.

Plenković je istakao da nije bilo odluke vlasnika "Agrokora" i njegove tadašnje uprave da se aktivira Zakon o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za zemlju Trgovački sud ne bi mogao da pokrene postupak vanredne uprave. "Napravili smo zakonski okvir, a ključni voljni moment bio je na samoj kompaniji jer je očito postojala svest u kakvim okolnostima se ona nalazi", rekao je Plenković.

Istakao je i da je to omogućilo novu likvidnost, restrukturiranje poslovanje i očuvanje radnih mesta. Izuzetno važnim naglasio je potrebu nastavka procesa restrukturiranja, rada kompanije i generisanja prihoda "Agrokora".

Ključnu ulogu u procesu nagodbe, rekao je, imaće članovi komisije kroz Komisijski savet i koji će donositi ključne odluke o budućnosti "Agrokora". Važnim smatra da se, uz pomoć savetnika, ide u proces restrukturiranja i nagodbe kako bi se ona dovršila do 10. jula 2018.

Plenković je rekao da nema potrebe za rekonstrukcijom aktuelne vlade, te dodao da će vlada odbiti zahtev opozicije za izglasavanje nepoverenja ministarki za demografiju, porodicu i mlade Nadi Murganić za koju je rekao da ima njegovo poverenje.

O odnosima sa Slovenijom, Plenković je ponovio da je stav Hrvatske vezan za presudu o arbitraži. "Imamo puno otvorenih pitanja sa Slovenijom, ne samo granice. Želimo ih rešavati i smatramo da u sadašnjem okviru jedino bilateralnim dogovorom možemo rešavati pitanje granice, civilizovano i dobrosusedski. Moj poziv slovenačkom premijeru Miri Ceraru da dođe u Hrvatsku stoji još od 12. jula. Stajao je u Njujorku, stajao je u Talinu, stoji i danas u Zagrebu a stajaće i sutra kada ćemo se sresti u Briselu na Evropskom savetu", rekao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: