Barselona opet vri: Građani na ulicama, lideri u pritvoru

Katalonska vlada osudila je u ponedeljak kasno uveče odluku o produženju pritvora dvojici uticajnih separatističkih lidera kao "akt provokacije" španske države.

Izvor: Tanjug

Utorak, 17.10.2017.

07:53

Barselona opet vri: Građani na ulicama, lideri u pritvoru
Getty images

"Država igra na kartu provokacije, ali ljudi neće pasti na tu provokaciju", rekao je portparol katalonske vlade Hordi Turulj katalonskom kanalu TV3, prenosi AFP.

U međuvremenu, u Barseloni su počeli da se okupljaju demonstranti koji traže puštanje dvojice katalonskih lidera. Kako se navodi, hiljade pristalica nezavisnosti Katalonije nose transparente "Sloboda za političke zatvorenike", udaraju u lonce i trube automobilskim sirenama.

Protest je zakazan u centru Barselone, a planirani su i večernji protesti, prenosi AP.

Prethodno je španski Visoki sud saopštio da je naložio da dvojica lidera katalonske separatističke organizacije ostanu u pritvoru dok su pod istragom zbog sumnje na izazivanje pobune.

Tužilaštvo je navelo da su predsednik organizacije Asemblea nasional Katalana (ANC) Hordi Sančes i predsednik udruženja Omnijum kultura, Hordi Kuiksart bili glavni organizatori referenduma o nezavisnosti Katalonije.

Sančes i Kuiksart optuženi su da su podsticali stotine demonstranata da blokiraju policiju dok je vršila racije po kancelarijama regionalne vlade uoči referenduma o nezavisnosti koji je Katalonija održala 1. oktobra, uprkos zabrani Madrida.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: