"Ako se Katalonija odvoji, uzburkaće se u Banjaluci i SA"

Ako se Katalonija odvoji od Španije, talasi će se uzburkati širom Evrope, verovatno i između Srba u Banjaluci i Bošnjaka u Sarajevu.

Izvor: B92

Petak, 13.10.2017.

23:08

Foto: GettyImages

To je izjavio visoki predstavik za BiH Valentin Incko i istakao da to treba da izazove zabrinutost.

Dejtonski sporazum ne dozvoljava odvajanje od BiH, rekao je Incko.

Kao visoki predstavnik će, kaže, održati celovitost BiH, sa unutrašnjom podelom zemlje koja trenutno postoji.

Prema njegovm rečima, nakon katalonskog referenduma o nezavisnosti preovladava bojazan od domino-efekta i poplave separatističkih pokreta širom našeg kontinenta.

Incko je u intervjuu za austrijski Noe izjavio da predsednik Republike Srpske Milorad Dodik vidi dosta paralela između Katalonije i tog entiteta u BiH.

"Katalonija pokazuje kako funkcioniše mehanizam odvajanja, a Dodik je veoma zainteresiran za to", rekao je Incko u intervjuu za austrijski Noe.

Upitan zašto Katalonci imanju manje podrške, Incko kaže da EU delje blok.

"Ne vidim da države planiraju samostalne akcije jer je veliki strah od mogućih posledica. Katalonci imaju simpatije, ali ne na političkom nivou, već u nevladinim organizacijama, neformalnim i društvenim pokretima. Već postoje čitave karte evropskih regiona koji žele da se osamostale i uvek se tu spminje i Južni Tirol. Ali, postoji i strah od neprocenjivih posledica kada neko pokrene lavinu", kazao je visoki predstavnik.

Na pitanje da li Evropa treba da postane Evropa regija, Incko je rekao da je on sjajan zagovornik te torije, ali, kako je dodao, samo bez prmene granica.

"Zato što je prirodno da Severni Tirol raste zajedno s Južnim Tirolom, Hercegovinom i Dalmacijom, ali bez promene granice. Reč je o regionalnom, kulturnom i ekonomskom povezivanju", rekao je Incko.

Govoreći o nezadovoljstvu regiona koji žele da se odvoje, Incko kaže da za to sigurno postoje ekonomski razlozi, poreska politika, kultura.

Centralne vlasti, kako je rekao, rema tome često nemaju sluha.

"Slično je bilo i u Austro-Ugarskoj monarhiji. Osećate se napuštenimn. Na primeru Katalonije lepo je što je otvorena za druge, za Špance, Afrikance, građane EU. Katalonci ne kažu: Katalonija samo Kataloncima. Naprotiv, svi su dobrodošli", rekao je Incko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: